Sol på himmelen, høye temperaturer og ferietid gir mange muligheter til å være i aktivitet utendørs i sommer. Selv om det kan være veldig deilig å ta litt fri fra mobilen når du er ute og nyter finværet, kan smarttelefonen redde både liv og sommerkosen. 

Smart har testet noen apper som hjelper deg som liker å bevege deg utendørs på denne tiden av året. 

Sjekk også: Surf trygt i sommer: Slik sikrer du deg mot virusangrep

Dukkert 

Hvor godt er det ikke å ta seg en dukkert i vannet på en varm dag? Er du imidlertid en som ikke hopper i havet uten å vite hva slags temperatur vannet har, er appen «Dukkert» noe for deg. Her kan du sjekke badeplasser over hele landet i sommersesongen, for å finne ut hvor varmt eller kaldt det er i vannet, sjøen eller havet. 

Du kan også velge dine favoritt-badeplasser, og få varsel hvis temperaturen er over en valgt temperatur. 

Appen er tilgjengelig for iPhone (gratis).

SJEKK TEMPERATUREN: Med denne appen kan du se hvor varmt (eller kaldt) det er i vannet. Skjermdump Dukkert

Redd liv 

En dukkert kan være veldig digg, men vet du hvordan du skal utføre hjerte- og lungeredning hvis ulykken er ute og noen trenger hjelp? Appen «Redd liv» utviklet av LHL kan hjelpe deg hvis du stivner til og ikke husker hva du skal gjøre når du finner en livløs person som ikke puster, eller puster unormalt og dermed har hjertestans.

– Hvis det skjer en ulykke eller noen faller om og blir livløs, er det viktigst at du ringer 113, og de vil gi deg en veiledning på hva du skal gjøre. Men hvis du ikke kommer gjennom til nødtelefonen, eller at det er flere til stede, er appen fin å bruke som instruksjon og et supplement, sier Marit Røed Halvorsen, prosjektleder i LHL. 

Les også: Slik unngår du at bildene dine går tapt

Steg for steg viser appen deg hvordan du utfører hjerte-lungeredning på babyer, barn og voksne, men du kan også ringe 113 gjennom appen. 

– Det er smart å bruke appen for å lære deg hva du skal gjøre om det oppstår en kritisk situasjon. Appen skal blant annet implementeres som en del av førstehjelpsopplæring i grunnskolen, sier Halvorsen. 

Trykker du på «lær»-knappen inne i «Redd liv»-appen får du nemlig en demonstrasjon på hvilken informasjon du vil få og hva du skal gjøre dersom du en dag må trykke på «nødsituasjon»-knappen. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android (gratis).

BLI LIVREDDER: Med Redd liv-appen kan du lære deg hva du skal gjøre i en kritisk situasjon. SKJERMDUMP REDD LIV

Myggrapporten 

Hvor irriterende er det ikke å dra en plass hvor du ender opp med en kropp full av myggstikk? Appen «Myggrapporten» kan hjelpe deg til å unngå områder med mye mygg. 

I appen får du nemlig både oversikt over hvor det er mygg, og du har mulighet til å advare andre. Oversikten finner du på et kart inne i appen, og du har mulighet til å dele dette med vennene dine også. 

Blir det godvær eller ikke? Denne værstasjonen kan gi oss bedre varsler

Hvis du befinner deg i et område med mye mygg, kan det være lurt å sjekke ut appens tips til myggmiddel. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android (gratis).

UNNGÅ STIKK: I Myggrapport-appen får du oversikt over hvor myggen er, slik at du kan unngå de verste mygg-hullene. SKJERMDUMP MYGGRAPPORTEN/VG PARTNERSTUDIO 

WhatBird 

Det er sommer, sol og fuglesang, men hvilken fugl er det du hører? Svaret kan du finne ved å laste ned appen «WhatBird». Her kan du ta opp lyden av fuglesang og få forslag til hvilken av våre 22 mest kjente sangfugler det kan være. 

Det er lurt å huske på at andre lyder ikke forstyrrer opptaket, som for eksempel fottrinn, vind eller flere ulike fugler på som synger samtidig. Hvis du ikke har egne opptak av fuglesang, kan du høre lydklipp og få informasjon om de ulike fuglene inne i appen. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android (gratis).

BLI FUGLEEKSPERT: Sjekk hvilken fugl det er du hører ved å bruke Whatbird-appen. SKJERMDUMP WHATBIRD

Digital soppkontroll 

I august starter soppsesongen, men plukker du feil sopp til middagen, kan du i verste fall få i deg en dødelig giftig sopp. 

– For nybegynnere kan det være vanskelig å vite om soppen du finner i skogen er spiselig eller ikke. Vi vil hjelpe dem med å få svar mens de er på sopptur, sier soppkontrollkoordinator Lene Johansen i Norges Sopp- og Nyttevekstforbund, som står av bak appen «Digital soppkontroll». 

Sjekk også: Fem dingser du bør ha med på reise

Med appen kan du ta bilde av soppen du finner og få svar fra soppkontrollører like etterpå. Appen fungerer mellom 18. august og 12. oktober i år, og er åpen mellom klokken 16 og 20 på hverdager og 12-20 i helgene. 

– Det er 40 typer sopp vi kan sjekke bildene mot. Vi kan fortelle om en sopp er dødelig giftig, spiselig eller at soppen ikke er en matsopp, sier Johansen. 

Appen er tilgjengelig for iPhone og Android (gratis). 

STYR UNNA GIFTIG SOPP: Sopper kan ligne på hverandre, og det kan være vanskelig å se forskjell på en giftig og en helt spiselig sopp. Men med Soppkontroll kan du enkelt finne ut alt det du trenger vite. SKJERMDUMP DIGITAL SOPPKONTROLL

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.