Nytt headset: Slik får du den beste VR-opplevelsen
HTC har akkurat lansert sitt nyeste VR-headset, HTC Vive Pro. Hva er egentlig nytt, og hva bør du gjøre for å få den ultimate opplevelsen i virtuell virkelighet?
VR-systemet HTC Vive kom for to år siden, et resultat av at tech-selskapet HTC og spillutvikler-selskapet Valve Corporation satte sine beste hoder sammen. Nå har en oppgradert versjon ankommet markedet.
Usikker på hva VR er? Her er alt du trenger å vite
– Ifølge HTC skal bildet være 40 prosent bedre på det nye headsettet – og det er faktisk merkbart bedre. Du kan også gjøre flere justeringer nå enn tidligere. For eksempel kan du flytte skjermene lenger unna øynene, sier Espen Harring, produktsjef for spill i Komplett.
Se Espen og Mikkel «unboxe» og teste HTC Vive Pro i denne videoen:
– Noe av det første du legger merke til er at HTC Vive Pro har hodetelefoner på selve headsettet. I tillegg er headsettet «hardt» og mer robust, og kan tilpasses ved å skru på ulike knotter, forklarer Harring.
Med HTC Vive måtte man ha separate hodetelefoner, men dette sitter altså fast på det oppgraderte VR-systemet. Vekten er litt høyere på det nye headsettet, men den er til gjengjeld fordelt bedre, noe som gir økt komfort.
– Hvis man prøver begge, merker man at HTC Vive Pro har tyngden bedre fordelt på hodet – og den er ikke like tung foran, utdyper Mikkel Melsom, som er YouTube-ansvarlig i Komplett.
Les også: Nå spiller «alle» Fortnite – dette trenger du for å komme i gang du også
Har du allerede HTC Vive og tilhørende utstyr, kan du bruke dette også til HTC Vive Pro. Det er de samme kontrollerne og tilsvarende basestasjoner, noe som betyr at du ikke behøver å bytte ut alt utstyret.
– Hvordan er det egentlig med spill – finnes det noe særlig spill til VR?
– Det er foreløpig litt tynt med spill tilpasset VR på markedet, men det ryktes at det vil slippes cirka 400 titler i løpet av de neste to årene, sier Harring.
Sjekk også: Smart tester: PlayStation VR
Sammen med Kompletts spilleksperter har Smart testet den store VR-nyheten, og satt sammen noen råd til deg som ønsker å skape gode VR-øyeblikk i ditt eget hjem:
1. Rydd nok plass
Å spille i VR kan gjøres både sittende, stående og i bevegelse. Noe avhengig av hva slags spill du spiller, kan det være en fordel å ha litt godt med plass. Om du ønsker å bevege deg i rommet mens du spiller, anbefaler HTC å ha minst to meter ganger 1,5 meter. Dessuten må PC-en din være plassert like i nærheten, siden ledningen til headsettet er fem meter lang.
– Enn så lenge må en ha ledning til HTC Vive Pro, men det vil også komme et trådløst adapter etter hvert, forklarer Harring.
Komplett har innredet et eget VR-rom utstyrt med basestasjoner, som sender signaler til VR-systemet om hvor du kan bevege deg trygt. Har du installert basestasjonene riktig, skal du kunne se hvor du kan og ikke kan bevege deg. Likevel har Kompletts Vive-kontrollere fått bryne seg på litt av hvert i kampens hete. Et godt tips er derfor å fjerne alt av knuselige og kostbare gjenstander.
Så du denne? Kranglete hjemmenettverk? Slik velger du riktig ruter
2. Sett opp stativer til basestasjonene
Apropos innredning av VR-rom: Du må ikke ha utstyret fremme til enhver tid. Basestasjonene kan gjerne fastmonteres, men de kan også festes på stativer med standard gjengede festepunkter – for eksempel et høyt kamerastativ eller et lysstativ. På den måten kan du enkelt rydde vekk VR-utstyret når du ikke bruker det.
3. Sørg for at PC-en din er VR-klar
En god VR-opplevelse stiller krav om en viss ytelse av maskinen din, og spesielt av grafikkortet. For å lure hjernen til å tro at du er en del av den virtuelle verden må bildeoppdateringen ligge stabilt over 90 FPS, og forsinkelser i bildet og såkalt «tearing» må elimineres.
– For den riktige smaken av VR bør PC-en ha et grafikkort på minimum 6 GB minne, tipser Harring.
Sjekk også: Slik velger du riktig PC-skjerm
4. Unngå svett fjes med «silicagel»-poser
Spiller du med VR-headset, vil det naturlig nok bli litt varmt etter en stund – noe det er pent lite å gjøre med. Likevel har ekspertene et lite triks på lur.
– Alle som har testet VR vil kjenne seg igjen i at det er varmt. Det du kan gjøre er å legge inn en «silica»-pose inne i headsettet, som trekker ut fuktighet. Det blir ikke mindre varmt, men du blir litt mindre svett, sier Harring.
«Silica»- eller «silicagel»-poser finner du ofte i esken sammen med ny elektronikk, og ofte følger det også med slike poser med nye klær, vesker og sko. Ikke kast disse, men bruk dem til å trekke ut fuktighet for eksempel når du spiller VR.
5. Koble til telefonen din
Med VR-headset på hodet stenger du virkeligheten ute. Men noen ganger kan det faktisk hende at noen i den virkelige verden gjerne skulle hatt kontakt med deg. Laster du ned HTC Vive-appen til telefonen kan du koble den til PC-en og VR-headsettet, slik at du får beskjed om noen forsøker å få tak i deg – og du kan faktisk også svare på telefoner og tekstmeldinger i VR.
– En ting en bør vite er at en aldri bør forstyrre eller skremme noen som har på seg VR-headset. Det kan rett og slett være farlig, råder Melsom.
Last ned appen til iOS her, eller til Android her.
Les også: De kuleste AR-appene akkurat nå
6. Unngå «VR-syke»
Noe som kan være et problem med VR, er at noen kan kjenne seg uvel og bli kvalm eller svimmel etter å ha testet VR. Årsaken er ofte knyttet til at grafikken ikke er god nok, og at hjernen rett og slett forstår at en blir «lurt» siden sanseinntrykkene ikke stemmer helt overens med virkeligheten.
– Med HTC Vive Pro så skal dette med «motion sickness» ha blitt bedre, siden bildet er blitt merkbart bedre. Men det spørs også hva en er vant til fra før av. Folk som aldri har prøvd VR, kan bli litt dårlig uansett, forklarer Harring.
Hans tips er derfor å ikke spille så lenge om gangen til å begynne med. Og hvis du blir dårlig, bør du ta en pause til det har gått over.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.