Medietilsynets barn og medier-undersøkelse fra 2018 viser at barn og unge i alderen 9-18 år bruker betydelig mer tid på strømmetjenester, sammenliknet med TV-kanaler – og at videotjenesten YouTube er blant de mest brukte internettjenestene. 

Aldersgrensen for både å se på og legge ut innhold er 13 år, men med mye godt innhold tilpasset de aller minste, er det i dag svært vanlig at også langt yngre barn bruker tjenesten. 

– De fleste barn som vokser opp i dag har et forhold til YouTube, enten de bruker det til å se tegnefilm, følge vloggere eller lære seg et nytt triks i favorittspillet, sier Espen Harring, produktsjef for spill i Komplett. 

Selv om YouTube kan redde både kjedelige bilturer og forklare vrien algebra, er det også en av de vanskeligste kanalene å ha kontroll på som forelder. 

– Hver eneste dag legges det ut enorme mengder innhold, som er svært lett tilgjengelig for alle som vet hvordan man åpner en iPad. Derfor må foreldre være veldig på vakt, sier Harring. 

Særlig de siste årene har det dukket opp mange eksempler på innhold som ser ut som det er beregnet for barn, men hvor tematikken er beregnet for voksne. Slike serier er ikke et problem i seg selv, men når barn ikke klarer å skille innholdet fra sine kjente og kjære serier, mener Harring det kan bli vanskelig. Han har selv en datter på fem som bruker iPad og videostreaming flittig. 

– Et eksempel jeg alltid pleier å dra frem, er fra en gang datteren min klarte å rote seg inn på morens profil på Netflix. Der fant hun tegneserien «Happy tree friends» –  en komi-tegneserie for voksne, hvor de søte og tilsynelatende uskyldige, fluffy dyrene dør på brutalt vis, forteller han.  

Les også: Slik tolker du aldersgrenser på spill 

Heldigvis finnes det ting du kan gjøre for å få bedre kontroll på hva barnet ditt eksponeres for:

Aktiverer 18-årsfilter

For å skåne de yngste brukerne mot innhold som vold, upassende språk og nakenhet, har noen av videoene på YouTube aldersbegrenset innhold. Det vil si at man må være logget inn og over 18 år for å kunne spille av videoene. 

Aldersfilteret er enkelt å skru på. Du finner det helt nederst på forsiden: 

Skjermdump Youtube.com

💡PS! Instillingene gjelder kun for den nettleseren du bruker når du skrur den på. Bruker du en annen nettleser neste gang du besøker nettstedet, må instillingene aktiveres også i denne. 

Innstillinger for sikkert søk finnes også i YouTube-appen og aktiveres ved å gå til innstillinger > Begrenset innhold-filtrering > Velg «Streng»:  

Skjermdump app

Så du denne? Så enkelt får du god lyd i stua

Selv om 18-års-filteret plukker opp mye, er det imidlertid viktig å være klar over at filteret ikke er 100 prosent sikkert, da det baserer seg på brukerrapportering og innholdssignaler. 

– Det er opp til den som legger ut videoen å tagge innholdet som aldersbegrenset. Dessverre er det langt fra alle som gjør det. Det vil si at videoen er tilgjengelig for alle helt til den rapporteres av brukere eller blir fanget opp av YouTube selv, forklarer Harring. 

«Dessverre» er det også slik at barn ofte er langt mer datakyndige enn sine foreldre – instillingene er ikke mer avansert enn at barna enkelt klarer å skru av filteret.

Tilpass enheter og prat med barna

Har du en nyere trådløs ruter hjemme, er sjansen stor for at du kan bruke en tilhørende applikasjon til å administrere de ulike enhetene som er koblet til. Ved bare få tastetrykk kan du faktisk skru av nettet på iPaden til barnet ditt. 

– Alle de store ruter-leverandørene har gode løsninger for foreldrekontroll, blokkering av nettsider og innhold, og du kan enkelt slå av og på Wi-Fi-signalene, sier Harring. 

Les mer: Slik velger du riktig ruter

– Jeg tenker at alt det barnet mitt ser på, må også jeg være klar over at hun ser på. Derfor har jeg linket iPaden til jentungen mot et barnefilter i nettverket hjemme. På den måten har jeg bedre kontroll, forklarer Harring. 

Noen velger også å skru av nettverket i huset på et visst klokkeslett. Uansett hvordan du velger å gjøre det, er det viktig å ikke stole blindt på foreldrekontrollen. Filtrering fungerer som regel bra på vold eller grafiske scener, mens språk kan for eksempel være vanskelig for filtre å plukke opp. 

Han mener det viktigste foreldre kan gjøre er å prate med barna og sette seg inn i hvordan de bruker YouTube og andre nettsteder. 

– Det er viktig at mor og far holder et visst oppsyn, selv med filtrene på. Personlig anser jeg ikke YouTube som en trygg plattform for datteren min, med mindre jeg sitter ved siden av og ser på sammen med henne.

Her er Barnevakten.nos tips til samtalepunkter som kan være nyttige: 

1. Hvilke typer videoer liker du å se på?

2. Er det noen type filmer du ikke synes det er greit å se på?

3. Hva gjør du dersom du kommer over videoklipp du synes er ekle?

4. Er det greit å legge ut kommentarer til videoklipp? Hva bør man tenke på dersom man vil kommentere?

5. Hvilke filmer er det greit å dele med andre? Kan det være at andre reagerer på ting som du selv synes er greit?

6. Inviter barnet ditt til å prate med deg dersom det møter på innhold som oppleves skremmende eller ubehagelig.

Se barnevakten.no for flere gode råd til foreldre med barn på sosiale medier. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.