Slik lager du den beste Melodi Grand Prix-quizen
Samle vennegjengen og ta en runde quiz for å varme opp til verdens største musikkonkurranse. Her får du seks tips til hvordan du lager en vellykket helaften.
12. mai er det klart for den store Eurovision-finalen i Lisboa. Om du nesten ikke klarer å vente til den store dagen, kan du bruke tiden i forkant til å finne ut hvor mye du og vennene dine kan om tidligere finaler.
– Det er artig å bli testet i musikkquizer om Eurovision, sier Stig Johannessen, Kompletts mest ihuga Eurovision-fan.
Han mener det er noe helt spesielt med den internasjonale sangkonkurransen.
– Jeg liker selve showet og sirkuset rundt Eurovision, og det er så mange rare låter og merkelige antrekk. Det er morsomt å følge med, sier han.
Hvis du gleder deg like mye til Eurovision som Johannessen, kan det være gøy å lade opp til finalen med quiz og moro med venner. Da bør du få med deg quiz-tipsene som Smart har fått fra Jon Inge Kolden, president i Norges Quizforbund.
Les også: Slik lager du quizen alle på festen vil elske
1. Ikke legg listen for høyt
– Det er viktig å tenke på hvem du lager spørsmål til. Du bør tilpasse quizen til målgruppen. For eksempel må du gi ulike spørsmål til dem som har vokst opp med Eurovision på 1970- og 80-tallet enn til dem som har sett finalene kun fra 2000-tallet, sier Kolden.
Samtidig må du ikke glemme at dette skal være en uformell og morsom greie, og heller ikke overvurdere kunnskapsnivået til vennene dine.
– Ikke legg listen for høyt. Hvis noen føler at de ikke kan noe, så mister de også entusiasmen, forklarer han.
Kolden anbefaler deg å bruke for eksempel Kahoot, hvor du har mange muligheter. Her kan du legge inn egne spørsmål, ha med ulike svaralternativer, og deltakerne får også poeng for hvor raskt de svarer.
– Det blir mer lavterskel om folk får alternativ. Samtidig har du mulighet til å variere enda mer, ved å for eksempel legge inn videoklipp fra YouTube, bilder og lyd, sier Kolden.
2. Bli inspirert av andre
Kahoot er også et bra sted for å hente inspirasjon fra andre.
– Du kan finne quizer som andre har laget, og hente inspirasjon fra dem. Hvis du finner en quiz som er mye brukt, kan du anta at den har en viss kvalitet. Men før du eventuelt kopierer noen av spørsmålene til din egen quiz, bør du sjekke så det ikke står «i fjor» i et spørsmål som ble laget i fjor, sier han.
Kahoot kan brukes til å finne inspirasjon til både egen Kahoot og til en spørrekonkurranse hvor du skriver ned spørsmålene på den gode og gammeldagse metoden: på ark.
– Hvis du ikke orker å lage egne spørsmål, kan du jo bare bruke en quiz som ligger på Kahoot fra før, sier Kolden.
Les også: Kranglete hjemmenettverk? Slik velger du riktig ruter
3. La folk være på lag
Noen ganger kan det være veldig gøy å konkurrere mot andre alene, for å se hvor mye du faktisk kan. Kolden tror likevel de fleste foretrekker å være på lag med noen.
– Da gjør man noe sammen, og alle kan bidra med svar på noen av spørsmålene, sier han.
Samtidig er det smart å tenke over hvordan quizen er lagt opp hvis det skal være en lagkonkurranse. Spesielt dersom du gir lagene alle spørsmålene samlet på et ark, hvor de skal svare innen en viss tid, kan det by på problemer.
– Hvis noen vet svaret på alle spørsmålene, og bare noterer svarene, blir det ikke så artig for de andre på laget om de ikke får bidra, sier han.
Dette kan du imidlertid enkelt unngå, for eksempel ved å lese opp ett og ett spørsmål, og så må lagene svare etter hvert, ifølge Kolden.
4. Bruk musikk
Hvis du ønsker å ha en vanlig muntlig quiz, hvor deltakerne skriver ned svarene sine på et ark, kan du gjøre mye kult ut av det også.
– Du kan ha en ren musikkquiz, hvor du for eksempel bruker Spotify eller en annen musikktjeneste der du spiller av deler av en låt og stiller spørsmål rundt den, sier Kolden.
Her kan du variere spørsmålene for hver enkelt låt.
– Du kan spørre hvilken låt de hører, hvilket år denne sangen vant, hvilken artist som synger låten, eller hvilken låt som vant det året denne låten var med, og mye mer, tipser quiz-eksperten.
Les også: Så enkelt får du god lyd i stua
5. Ha egen musikk-konkurranse
Musikk kan du også bruke på en annen måte når du lader opp til Eurovision-finalen. Hva med å invitere venner over på en intern sangkonkurranse? Her kan dere bruke for eksempel karaoke-spill.
Som en morsom vri kan dere kle dere ut som noen tidligere Eurovision-vinnere og gi hverandre poeng for sangprestasjon, show og antrekk.
6. Gjett hvem som kommer til finalen
Det er ikke bare vanlig quiz og musikkonkurranse som kan bidra til god stemning og godt humør før den store Eurovsion-finalen. Stig Johannesen har sin egen måte å lade opp på.
– Jeg bruker å tippe hvem som går videre fra semifinalene til finalen. Jeg lager meg også et skjema hvor jeg fyller ut hvor mange poeng jeg tror hver låt vil få, og gir artistene poeng for antrekk, show og fremføring, sier han.
Når resultatene kommer, ser han på hvor mange prosent han har riktig.
– I fjor fikk jeg 60 prosent riktig på begge semifinalene, sier han.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.