– Alle barn er forskjellige, og foreldre har ulike meninger om hvordan spill påvirker deres barn. Et av mine viktigste råd er at du som forelder ikke bør være helt ukritisk til gaming, og heller ikke stikk motsatt, sier Mikkel Melsom, YouTube-ansvarlig i Komplett, gaming-entusiast og pappa til to gutter.

Les også: Slik gjør du YouTube mer barnevennlig

GAMING-PAPPA: Mikkel Melsom i Komplett får ofte spørsmål om gaming fra andre foreldre. Foto: VG Partnerstudio

Han mener det er viktigere å engasjere seg i det barna interesserer seg for, snarere enn å rette pekefingre og sette strenge regler.

– Det er også viktig å respektere at andre foreldre har egne regler for sine barn, og andre meninger om hva de synes er greit og ikke greit. 

Sjekk også: Nå er Nintendos spillkonsept i papp endelig her

Her er spill-ekspertens fem råd:

1. Snakk med barna

Nesten alle norske barn spiller dataspill, viser ferske tall fra Medietilsynet. De har nylig lansert en ny kampanje som oppfordrer foreldre, barn og skoler til å snakke om spill – et av flere tiltak for å forhindre spillproblemer. Også Melsom mener at det er avgjørende å ha en god dialog med barna om temaet.

– Snakk med barna om tidsbruk og om innholdet i spillene. Mange foreldre kjenner nok på et press om å la barna få spille et spill, selv om den har høyere anbefalt aldersgrense enn alderen til barnet. Da gjelder det å diskutere og snakke om dette med barna. Noen barn vil helt fint kunne spille spill selv om de i teorien ikke er gamle nok, sier han.

PEGI (Pan European Game Information) er den europeiske standarden for aldersmerking. Disse anbefalingene avhenger blant annet av voldsinnhold, banning og seksuelt innhold i spillene. Les mer om aldersanbefalingene her.

Så du denne? Seks eksperttips: Slik blir du god i Fortnite

Nintendo Switch kan gi mye moro til både store og små:

2. Hold deg oppdatert

Melsom bruker mye tid på gaming både på fritiden og i jobbsammenheng, og er derfor over gjennomsnittet oppdatert på hvilke spill som til enhver tid gjelder, og hva de ulike spillene handler om.  

– Jeg er i den situasjonen at jeg vet hvilke spill sønnen min på ni år kommer til å mase om å få spille lenge før han vet om spillet. Sånn er det jo ikke for alle foreldre, men det er lurt å følge med og holde seg oppdatert.

Han mener YouTube er en fin plass å gjøre slik research. Den norske YouTube-kanalen «Level Up» har for eksempel mange spillanmeldelser, som gir innblikk i hva spillene handler om. Du kan også lese om en rekke spill på nettsidene til Barnevakten.no.

3. Test spillene selv – og spill med barna

Selv om du kan lære mye av å lese eller se videoer om spill, får du den beste innsikten og forståelsen om du spiller sammen med barna, mener Melsom.

– Sett deg og spill sammen med barnet ditt, eller spill spillet alene etter leggetid. Da får du satt deg skikkelig inn i hva spillet innebærer, og får gjort deg opp en klar mening om spillet, forklarer han.

Les også: Slik velger du riktig PC-skjerm

FIFA er det mest populære spillet blant norske gutter, ifølge «Barn og dataspill»-undersøkelsen til Medietilsynet:

4. Snakk med andre foreldre

I tillegg mener han at foreldre har mye å lære av hverandre, og forklarer at noen av foreldrene som ikke kan mye om dataspill kan være i overkant skeptiske. 

– Noen foreldre tror gaming bare handler om skyting, og stiller seg derfor kritisk til at barna skal bruke tid på å spille. Men de aller fleste spill handler om så mye mer enn det, og barn kan faktisk lære mye av å spille dataspill – blant annet samarbeid og multitasking.

For minstemann? Slik kommer du i gang med Minecraft

På skolen der sønnen til Melsom går har foreldrene opprettet en egen Facebook-gruppe om spill, der de kan få svar på spørsmål de lurer på.

– Det fungerer veldig bra for oss. Jeg får ofte spørsmål fra andre foreldre, sier han og legger til:

– Har du ikke et lignende forum der du kan snakke om spill, er det en god idé å prate med andre bekjente som kan ha peiling, eller rett og slett spørre dem som jobber i en spillbutikk.

Leste du denne? Nå spiller «alle» Fortnite – slik kan du komme i gang 

5. Bli enige om tidsbruk

Hvor mye spilling er for mye, og hva er passe? Det er spørsmål mange foreldre kan stille seg, og det er ifølge eksperten vanskelig å gi et enkelt svar.

– Her handler det om å ha en god dialog med barnet og bli enige om når det er greit å spille, og når det ikke er greit å spille. Hjemme hos oss er det fritt fram så lenge rommet er ryddet og alle lekser og plikter er gjort ferdig. Min sønn kan gjerne spille et par timer om dagen, så lenge det ikke går ut over andre ting.

Noen ganger er det også greit å spille enda mer, mener han.

– Men er det fint vær, kan man jo også oppfordre barna til å finne på noe ute. Det er greit å sitte inne i blant, men ikke hver eneste dag.

«It's a me, Mario!» – her er historien om verdens mest kjente rørlegger

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.