Mange populære spill er utformet slik at du ikke nødvendigvis får alt inkludert når du kjøper spillet – eller at du kan kjøpe ekstra innhold underveis. Slik er det for eksempel i FIFA, Overwatch, League of Legends, SMITE og Fortnite.

Sjekk også: Nå er Nintendos spillkonsept i papp endelig her

– Jeg ser på det som en skikkelig uting. Når du kjøper et spill, bør det ikke være nødvendig å bruke mer penger på spillet. Men det er dessverre noe veldig mange spillselskaper gjør om dagen, sier Mikkel Melsom, YouTube-ansvarlig i Komplett og ivrig gamer.

SPILL-ENTUSIAST: Mikkel Melsom i Komplett forklarer at kjøp i spill er lite populært blant gamere. Foto: VG Partnerstudio

Kan gjøre det enklere å vinne

I noen spill kan det gi direkte fordeler når du bruker ekstra penger, forklarer eksperten.

– Det kan for eksempel gjøre det enklere å komme videre. I mobilspill er det veldig vanlig med «pay to win», der du nesten er nødt til å betale for å vinne. Candy Crush er et klassisk eksempel på det, hvor du kan betale for å få flere liv eller andre fordeler.

Leste du denne? Aldersgrenser i spill: Dette betyr det

Også store spill, som man gjerne betaler flere hundre kroner for å spille på konsoll eller PC, har liknende løsninger, men det er ikke noe som faller i god jord blant gamerne.

– Da Star Wars: Battlefront II ble lansert før jul, viste det seg å være et stort fokus på å kjøpe «lootboxes», og spillet ble fullstendig slaktet. Jeg mener det ene og alene var kjøp i spillet som førte til at det gikk så dårlig.

Spillselskapet lyttet imidlertid til gamerne, og gjorde endringer i spillet. Nylig innrømte de også at de gjorde en feil ved å kreve penger for å få progresjon i spillet, skriver The Verge.

Les også: Seks eksperttips: Slik blir du god i Fortnite

Som å kjøpe lodd

Selv om kjøp i spill ikke utelukkende skaper god stemning, er det åpenbart populært. Det kan gi deg store fordeler – men det kan også være som å kaste penger rett ut av vinduet.

– Litt av poenget med mange av boksene eller pakkene man kjøper, er at du ikke vet hva du får. Det er litt som å kjøpe lodd, sier Melsom.

Et eksempel er i FIFA-modusen FUT, «FIFA Ultimate Team», hvor man kan kjøpe kortpakker, en slags digital variant av fotballkort. Er du skikkelig heldig kan du få en pakke med Messi, slik at du kan spille med han. Men sannsynligheten er selvsagt liten, og det finnes flere middelmådige spillere enn gode.

POPULÆRT: FIFA kan spilles i flere moduser, blant annet «FIFA Ultimate Team», der du kan sette sammen ditt eget lag og kjøpe kortpakker. Her spilles det FIFA 18 på Komplett Retail Store i Oslo i forbindelse med lanseringen av spillet. Foto: VG Partnerstudio

Mest vanlig å kjøpe «skins»

Ifølge Melsom er det mest vanlig å bruke penger på små kosmetiske justeringer, som ikke gir fordeler i spillet.

– «Skins» er veldig vanlig, og har vært populært i en mannsalder. I noen spill kan du for eksempel kjøpe nye klær, eller endre utseendet på karakteren din. Det er bare en estetisk greie, og gjør ikke karakteren din bedre.

Heldigvis behøver du ikke alltid bruke ekte penger, selv om du ønsker å kjøpe «skins».

– De fleste spill har en egen «in game currancy». I Fortnite har du for eksempel «V-bucks», som du tjener mens du spiller. Disse fiktive pengene kan du bruke til å kjøpe ting i spillet. Og hvis du vil, kan du bruke ekte penger til å kjøpe mer «V-bucks».

Sjekk også: «LAN-vettreglene»: Husk dette før du reiser på LAN

ENDRE UTSEENDE: I Fortnite kan du kjøpe ulike «skins», som endrer utseendet på karakteren din. Illustrasjon: Skjermdump Fortnite på iOS

Ikke la barna bruke bankkortet ditt

Miksen av ekte og fiktive penger kan være forvirrende – særlig for barn. Det kan føre til store utgifter, om du ikke tar visse forholdsregler, ifølge Melsom.

– Mange foreldre gir barna tilgang til sitt bankkort, for eksempel til å kjøpe et spill gjennom PlayStation Network-kontoen sin eller i App Store. Glemmer du å koble fra bankkortet, kan det bli dyrt.

Du kan sette beløpsgrenser på barnas egne kontoer, eller bestemme at du må taste inn en kode for å godkjenne et kjøp. Det vil eksperten imidlertid ikke anbefale, selv om det stort sett går greit.

Les mer: Slik setter du opp PlayStation til barna

– Barna er kanskje mer teknisk anlagt enn deg, og kan fort komme seg rundt slike barrierer – eller du kan glemme at du har lagt inn kortinformasjonen din. Mitt beste råd er å heller kjøpe gavekort til de ulike tjenestene. Da får de et beløp å bruke, og du er sikker på at du ikke vil få en høy regning senere. 

Du kan eksempelvis kjøpe gavekort hos Steam (PC), PlayStation Store, Microsoft Store (Xbox), Apple Store (iPhone og iPad) eller Google Play (Android-telefoner). 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.