Nesten alle norske barn spiller dataspill, ifølge Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse for 2018. 62 prosent i alderen 9-18 år som spiller spill, mener foreldrene kjenner til innholdet i spillene de spiller mest, og 13 prosent svarer at foreldrene ikke vet hva de spiller i det hele tatt.

Les også: Fem råd til foreldre med barn som gamer

SPILL-EKSPERT: Espen Harring i Komplett deler sine tips til foreldre med barn som gamer. Foto: VG Partnerstudio

Espen Harring, produktansvarlig for spill i Komplett, mener man som forelder bør følge med på hva barna interesserer seg for, men anerkjenner at det er ikke alltid er like lett å ha fullstendig oversikt.

– Til dem med yngre barn vil jeg anbefale Nintendo Switch, fordi det er en konsoll du lettere kan slippe barna løs med. Nintendo er kjent for å ha mye godt innhold for barn, som du ikke trenger bekymre deg for at skal være skadelig. Nylig kom for eksempel Hello Kitty Cruiser, Donkey Kong og Kirby, sier han.

«Alle» spiller Fortnite

Har du litt større barn bør du kjenne til spillet Fortnite, som har en anbefalt aldersgrense på 12 år, forklarer Harring. Spillmodusen «battle royale», der du kjemper mot 99 andre spillere, kan spilles gratis på iOS-enheter, PC og Mac, Xbox og PlayStation – og har på kort tid blitt ekstremt populært.

Les også: Seks eksperttips: Slik blir du god i Fortnite

– Veldig mange, også barn under 12 år, spiller Fortnite nå. Spillet innebærer skyting, men har ikke et stort fokus på vold og blod, i motsetning til mange andre skytespill.

Kjellaug Tønnesen, rådgiver i organisasjonen Barnevakten, sier de nå får mange henvendelser fra foreldre om spillet. 

– Fortnite er helt enormt stort og en del spør oss om dette spillet, og synes det er vanskelig å holde aldersgrensen fordi det er så populært, sier hun.
FÅR HENVENDELSER FRA FORELDRE: Kjellaug Tønnesen i Barnevakten sier til Smart at foreldre bør snakke med barna om spill, og oppfordrer foreldre til å gjøre avtaler med barna og med foreldrene til andre barn i klassen. Foto: Barnevakten

I sin anmeldelse av spillet anbefaler ikke Barnevakten spillet til yngre barn, selv om grafikken er tegneserieaktig og det er lite «blod og gørr». Barnevakten påpeker at de har tillit til den europeiske standarden for aldersmerking (PEGI), men understreker at det er en anbefalt aldersgrense, og at det uansett er foreldrene som må gjøre en kvalitativ vurdering både av spillet og barnet som ønsker å spille det.

– Selv om grafikken er enklere enn i 18-års skytespillene, så er det mange foreldre som ikke ønsker at barna skal spille skytespill hvor man skal drepe hverandre. Spill er en sosial greie, og det handler ofte om å ha de rette spillene og å kunne være med gjengen sin online, sier Tønnesen og legger til:

– Vi anbefaler foreldre til de yngste å snakke sammen, og om mulig i fellesskap være i forkant og gjøre felles avtaler klassevis. Fordelen med Fortnite er at barna på 12 år og oppover har fått et alternativ til 18-års actionspillene.

Les mer om PEGI-merking: Slik bør du forholde deg til aldersanbefaling på spill 

POPULÆRT: Spillet Fortnite har blitt veldig stort på kort tid. Foto: VG Partnerstudio

Starter ofte med Minecraft

I Medietilsynets undersøkelse er det Minecraft som flest barn mellom 9-11 år spiller. I gruppen mellom 9-18 år, spiller flest gutter FIFA og flest jenter spiller Sims. I tillegg spiller mange barn fra 12 år og oppover skytespill som Overwatch, GTA, Fortnite, CS:GO og Call of Duty.

– De fleste barn starter med å spille Minecraft, det er et typisk «enter spill», og så går de videre til andre spill etter hvert, for eksempel Fortnite – hvor en viktig del av spillet er å bygge, slik som i Minecraft, forklarer Harring.

Populært med mobilspill med kjøp-i-spill

Mange barn spiller også på mobilen – ikke bare på PC og konsoll. Barnevakten får også henvendelser om spill som Hay Day og Moviestarplanet, som i utgangspunktet er gratis og spilles på iOS-enheter eller Android-telefoner.

– Det som er litt skummelt med slike mobilspill er at det ofte legges opp til kjøp. Det er det også i store spill som FIFA og Fortnite, men på mobilen har du gjerne allerede registrert en konto og lagt til et kredittkort. Spiller barna på mobilen, bør du passe på at de ikke ender opp med å bruke mange penger på spill, sier Harring.

Les mer her: Unngå at barna svir av tusenvis av kroner på spill

Barnevakten har fått flere henvendelser den siste tiden på overforbruk på sekssifrede beløp, spesielt i Fortnite, men også i Overwatch og FIFA. 

– Det blir veldig fristende å skaffe seg ekstra utstyr, og mange kjøper seg til status i spill med ekte penger – akkurat som man gjør med merkeklær og lignende i det virkelige livet. Vår erfaring er også at en del barn ikke skjønner at de bruker ekte penger. Vi anbefaler foreldre å setter seg inn i muligheten for å avgrense kjøp i spill – enten det er på konsoll, eller i mobilspill, legger Tønnesen til.

Disse spillene spiller norske barn

I forbindelse med lanseringen av kampanjen snakkomspill.no utførte Medietilsynet en undersøkelse i vinter, der over 4000 barn og unge svarte på spørsmål om gaming. Ifølge undersøkelsen er det disse spillene norske barn spiller:

FIFA (PlayStation, Xbox) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra tre år. Spillet er det største og mest populære fotballspillet på markedet. Kan spilles i flere ulike moduser. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

Minecraft (PlayStation, Xbox, PC, Mac) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra syv år. Spillet har to ulike moduser: «survival» og «creative». I den første gjelder det å bygge, skaffe mat og bekjempe digitale monstre. I «creative»-modusen er det et større fokus på bygging og kreativitet. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

«ENTER SPILL»: Mange barn starter med å spille Minecraft, ifølge Espen Harring i Komplett. Skjermdump Minecraft

Overwatch (PlayStation, Xbox, PC) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra 12 år. Velg mellom ulike helter og kjemp mot et annet lag sammen med vennene dine. Dette er et skytespill som har blitt veldig populært, både blant barn og voksne. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

Grand Theft Auto V (GTA) (PlayStation, Xbox, PC) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra 18 år. Dette spillet er kjent for å ha mye brutal vold, og et viktig poeng i spillet er nettopp å drepe. Barnevakten anbefaler ikke barn å spille dette spillet.

Call of Duty: WWII (PlayStation, Xbox, PC) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra 18 år. Det finnes en rekke spill i Call of Duty-serien. Det siste spillet er satt til andre verdenskrig, og du kan spille mot andre på nett, i en enspillerhistorie eller i «overlevelsesmodus» hvor du må bekjempe nazistzombier. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

Counter-strike: Global Offencive (CS:GO) (PlayStation, Xbox, PC) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra 18 år. CS har i en årrekke vært et av de største førstepersonsskytespillene på markedet. Hver spiller er med på ett av to lag: terroristene eller anti-terroristene, og poenget er enten å utføre et mål eller stå igjen til slutt. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

Fortnite (PlayStation, Xbox, PC, Mac, iOS) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra 12 år. I spillet må du kombinere både skyting og bygging for å stå igjen som siste spiller. Grafikken er mer tegneserieaktig enn mange andre skytespill. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

Les også «Alle» spiller Fortnite – slik kan du også komme i gang

Roblox (Xbox, PC, iOS, Android) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra syv år. Her kan du spille spill som andre brukere har laget, eller du kan bygge ditt eget spill fra bunnen av. Grafikken kan minne om Minecraft. Det legges opp til kjøp-i-spill, og flere av spillene kan være uegnet for yngre barn. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

The Sims 4 (PlayStation, Xbox, PC, Mac) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra 12 år. Lag ditt eget hjem, bygg relasjoner med andre «simmer» og start en karriere. Mild form for vold og hentydninger til nakenhet ligger til grunn for aldersanbefalingen. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

PlayerUnknown's Battleground (PUBG) (PlayStation, Xbox, PC, iOS, Android) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra 16 år. I likhet med Fortnite, er dette et «battle royale»-spill der det gjelder å stå igjen som den siste spilleren av totalt 100 spillere. Du kan spille skytespillet alene eller i lag på to eller fire. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

REALISTISK: PUBG har en mer virkelighetstro grafikk enn Fortnite.  Illustrasjon: PUBG Corporation

Hay Day (iOS, Android) – anbefalt aldersgrense fra fire år i App Store. I dette mobilspillet bygger du din egen gård med dyr og avlinger. Det legges opp til kjøp i spillet. 

Rocket League (PlayStation, Xbox, PC) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra tre år. I Rocket League kombineres bilkjøring med ballspill, og du skal rett og slett skyte ballen i motstanderens mål ved å styre en racerbil. Spill på nett mot andre, spill mot en venn eller spill alene. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her

Subway Surfers (iOS, Android) – anbefalt aldersgrense fra ni år i App Store. Kom deg unna vakten og hunden hans ved å løpe, hoppe og surfe mellom tog og ulike hindere. Samle penger underveis i spillet for å kjøpe «powerups».

Clash Royale (iOS, Android) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra syv år, men utviklerne bak spillet anbefaler ikke spillet til barn under 13 år. Ved hjelp av strategisk tenking skal du i Clash Royale få ned motstanderens tårn – og passe på at motstander ikke feller dine. Du kan få ekstra ressurser ved å spille, men du kan også kjøpe deg fordeler i spillet ved å bruke ekte penger. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her

Clash of Clans (iOS, Android) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra syv år, men utviklerne bak spillet anbefaler ikke spillet til barn under 13 år. I likhet med Clash Royale, er dette et strategispill, men her skal du bygge din egen landsby og trene opp soldatene dine før du møter andre spillere. Også dette spillet oppfordrer til kjøp-i-spill. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her

Battlefield 1 (PlayStation, Xbox, PC) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra 18 år. I dette action-spillet spiller du mot andre på nett, eller alene i en historiedel. Spiller du på nett handler spillet om å utslette motstanderlaget – i krigsfly, som fotsoldat eller i en helt annen rolle. Hver soldat fyller nemlig en rolle på laget sitt. Les Barnevaktens anmeldelse av spillet her.

Candy Crush (iOS, Android) – anbefalt aldersgrense fra fire år i App Store. Løs ulike «puslespill» ved å flytte på og knuse godteri. Her kan du spille i en evighet – det finnes nemlig én trillion ulike brett å spille på! Har du ikke flere liv igjen, kan du kjøpe flere liv, men du kan også spille helt uten å bruke penger.

League of legends (PC, Mac) – anbefalt aldersgrense (PEGI) fra 12 år. Dette er et MOBA-spill (multiplayer online battle arena), der du spiller med andre på nett. Hver kamp utspiller seg på en firkantet arena, der det gjelder å komme seg fra den ene enden av kartet til det andre, og sammen med laget ditt skal du ødelegge motstanderlagets tårn og basen deres. Spillet har lite fokus på vold og blod, selv om du altså må slåss mot motstanderen. 

Les også: «Arena of Valor» – et av de raskest voksende mobilspillene

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.