De fleste av oss har med seg mobilen overalt. Til og med på do. Og det er vel ingen hemmelighet at vi ikke vasker mobilen like ofte som hendene våre. Betyr det at telefonene våre er fulle av bakterier og skitt?

Vi allierte oss med Lena Furuberg og Georg Blomberg i firmaet Bygg og Facility Consult AS, som har lang erfaring med å kontrollere renhold og inneklima.

Les også: 11 iPhone-triks du neppe vet om

EKSPERTER: Georg Blomberg og Lena Furuberg bruker en ATP-måler for å kontrollere hvor mange bakterier det er på ulike overflater. Foto: VG Partnerstudio

Ved hjelp av en såkalt ATP-måler, som måler hvor mange mikroorganismer det er på en overflate, sjekket vi hvor rene – eller skitne – mobiltelefoner, øretelefoner og laptoper til vilkårlige osloborgere er.

– Verdier under 1000 er akseptabelt, sier Furuberg mens hun sveiper over en mobiltelefon med en lang q-tip.

Se hvordan det gikk da vi testet folks dingser i Oslos gater i videoklippet i toppen av saken.

I sekundene det tar før resultatet tikker inn på måleapparatet ligger det spenning i luften. Noen er sikre på at bakterienivået må være skyhøyt, mens andre innrømmer å ha en ganske ny og ren telefon.

Sjekk også: Ny mobil? Dette gjør du med den gamle

TEST AV TELEFONER: Ved hjelp av et måleapparat kunne vi fastslå at flere av telefonene hadde mer bakterier på overflaten enn hva ekspertene anbefaler. Foto: VG Partnerstudio

Nesten like skitten som et offentlig toalett

For å ha noe å sammenlikne med tester vi også doringen på et offentlig toalett, som viser en ATP-verdi på 4800.

På telefonene vi tester varierer ATP-verdiene fra over 4000 til godt under 1000 – og på øreproppene og laptopene er enkelte verdier så høye som 12.000.

– Det er stort sett glatte flater på telefonene vi har i dag. Bakteriene trives best i kriker og kroker, så det er faktisk ikke så overraskende at verdiene ikke er høyere på telefonene, sier hun.

Likevel overstiger de aller fleste testene den anbefalte grensen på 1000 – og de færreste sier at de bruker å vaske telefonen, selv om den stort sett er med overalt.

Undertegnedes telefon var for øvrig den skitneste i testen, med en ATP-verdi alvorlig nærme toalettet.

HØYE TALL: De høyeste ATP-verdiene fant vi på laptopene vi testet. Foto: VG Partnerstudio

Tørk over med mikrofiberklut

Enkelte (inkluderte meg) sier de i blant vasker eller tørker over telefonen med «antibac» eller vindusvask. Det bør man ifølge Furuberg og Blomberg ikke gjøre.

De fleste mobiltelefoner tåler dårlig å bli utsatt for fukt – og vaskemiddel eller alkohol er heller ikke noe man ønsker å få inn i telefonen sin.

– Skal man vaske over telefonen er det best å bruke en helt ren mikrofiberklut. Det er det mest effektive, sier Furuberg.

Les mer: Slik blir du kvitt iOS 10-problemene

Smittevernsekspert: Ingen grunn til bekymring

Gunnar Skov Simonsen, som er avdelingsleder for smittevern ved Universitetssykehuset Nord-Norge og professor ved institutt for medisinsk biologi ved UiT, forklarer at bakterier er en av de viktigste mekanismene vi har for å holde oss friske.

Betyr det at bakteriene på mobiltelefoner ikke er skadelig for oss?

– Nei, det er jeg veldig lite bekymret for. I dag er det en utbredt bakterieangst, og moderne mobiltelefoner er faktisk ikke så skitne som man kanskje skulle tro. Det var mye verre før med mobiltelefoner med mange taster og knotter, men i dag består telefonene stort sett av glass og blanke flater som bakteriene ikke trives så godt på.

Så du denne? Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

Han bruker å ha en studentøvelse hvor studentene får bakterieteste hva de vil. Mens noen tester grisete mikrobølgeovner, tester andre hvor mange bakterier det er på klokker eller liknende.

– Det vi typisk ser er at jo nærmere du er mennesker, jo flere bakterier finner du. Siden vi mennesker består av flere bakterieceller enn menneskeceller, er dette helt naturlig og er veldig lite oppsiktsvekkende.

Hva med å ta med telefonen på toalettet? Kan man bli syk av det?

– Det er selvsagt uestetisk, men jeg tror ikke akkurat at det er et helseproblem.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.