– Man jobber mer effektivt hvis man kan de mest sentrale hurtigtastene. I tillegg er det mer ergonomisk riktig å jobbe på tastatur enn å hele tiden bruke musen for å gjøre den samme jobben som hurtigtastene kan. Det er en del som sliter med «musearm» og som med fordel bør lære seg hurtigtaster for å avlaste håndleddet, sier Dag Olav Knutsen i Komplett.

Husker du? Teknologien som kom og forsvant

– Jeg jobber mye i Excel og benytter i stor grad Ctrl+C og Ctrl+V som er hurtigtastene for å kopiere og lime inn. Her sparer jeg mye tid ved å benytte tastaturet i stedet for å bruke musen. 

Skift og lås kjapt

Knutsen trekker også frem utfordringene med å ha mange vidnuer oppe samtidig. 

– Jeg har ofte mange programmer oppe og bruker Alt+Tab som tar opp alle åpne programmer og lar deg skifte mellom dem. I tillegg har jeg også en del nettsider jeg besøker i løpet av en dag, og da er det greit med Ctrl+T som åpner en ny fane.

Les mer: Slik blir du en mester på Apple TV

Knutsen forteller at hutigtasten som låser dataen også er en kombinasjon han bruker ofte. 

– På jobb hender det at jeg blir avbrutt i arbeidet, skal i møter, lunsj og lignende og bruker da Win+L som låser pc-en.

TIPS: Dag Olav Knutsen i Komplett anbefaler deg å bruke hurtigtaster. FOTO: PRIVAT

Tving deg selv 

For mange kan det være uvant å gå over til å bruke hurtigtaster, forteller han. 

– Skal man lykkes med å bruke hurtigtaster må det bli en naturlig del av arbeidsdagen. Det er kanskje en litt vanskelig overgang å gå bort fra å bruke musen til alt. Men om du  «tvinger» deg selv til å bruke de mest sentrale hurtigtastene, vil det etter hvert bli helt naturlig for deg å bruke hurtigtaster fremfor musen.

Så du denne? 11 iPhone-triks du neppe vet om

Et annet godt tips kan være å etter hvert lage egne hurtigtaster. På den måten kan du kjapt skifte mellom ulike programmer og utføre handlinger på noen sekunder.

– Noe de færreste vet er at mange tastaturer har «macro»-knapper som lar deg konfigurere helt selv hva tastene skal gjøre, for eksempel åpne spesifikke programmer som du bruker mye.

Her finnes det en rekke ulike måter og valg for å sette opp ny hurtigtaster. Sjekk blant annet ut programmer som: HotkeymanHot Keyboard og Autohotkey.

Sjekk også: De viktigste Netflix-triksene

Dette er hurtigtastene eksperten mener du burde lære deg:

Det finnes selvfølgelig mange flere hurtigtaster, men disse kan være et godt utgangspunkt hvis du ikke allerede bruker hurtigtaster: 

Ctrl + V: Lim inn

Ctrl + C: Kopier

Ctrl + X: Klipp ut

Win (Windows-knappen) + D: Minimerer alle vinduer og viser deg skrivebordet. Gjennomfører du samme handling igjen kommer alt tilbake på skjermen.

Win + komma: Gir deg muligheten til å ta en sniktitt på skrivebordet.

Win + høyre/venstre piltast: Flytter alle vinduene dine til høyre/venstre side av skjermen.

Win + piltasten opp/ned: Gir deg muligheten til å åpne eller legge ned et program. 

F11: Aktiverer fullskjermsmodus for det vinduet du sitter og jobber med.

Les også: Slik får du raskest mulig internett hjemme

Ctrl + PrtScn: Lar deg ta bilde av skjermbildet. Gå inn i et redigeringsprogram og trykk Ctrl + V, så dukker bildet opp. Sitter du på Windows 8.1 eller 10 kan du trykke Windows-knappen + PrtScn. Du vil da finne bildet lagret på Min datamaskin > Bilder > Screenshots.

Ctrl + Esc: En smart hurtigtast for deg som ikke har Windows-knappen på tastaturet og ønsker å åpne Start-menyen. 

Win-knappen + L: Låser pc-en din med en gang.

Ctrl + Shift + Esc: Åpner oppgavebehandling og lar deg lukke programmer som har låst seg. 

Alt + F4: Lukke et aktivt program.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.