– Jeg har smart dørlås, smart-kameraer og smart-belysning, og alt kan styres gjennom apper på mobilen, sier Witold Skalski, Category Marketing Lead i Komplett. 

Det er ett år siden han begynte å gjøre hjemmet sitt smartere, og han er ikke i tvil om at det har gjort han mindre sårbar for tyveri. 

– Med smarte kameraer som blant annet er rettet mot døren til huset mitt, kan jeg registrere hver bevegelse både dag og natt.

Kameraene kan du selv stille inn, slik at du velger hvor sensitive de skal være. 

– Flere kameraer gir deg muligheten til å velge områder du ikke ønsker at kameraet skal fange opp, for eksempel nedre halvdel så det ikke blir registrert om en katt løper forbi, forklarer han. 

Les også: Så enkelt kan du gjøre huset ditt smart 

HAR SMART HJEM: Witold Skalski i Komplett har innstallert flere smarte dingser i hjemmet sitt. Alt kan styres med apper på mobilen.   Foto: VG Partnerstudio

Lurer tyvene 

Om du investerer i kameraer, kan det også være lurt å gjøre som Skalski - kombinere det med smarte lys. 

– Jeg kan slå av og på lyset i boligen min uansett hvor jeg befinner meg. 

Det gjør at eventuelle tyver kan bli skremt bort hvis han slår på lysene i hjemmet. 

– Jeg kan også stille inn lysene slik at de slår seg av og på tilfeldig mellom to klokkeslett. Da er det vanskelig å vite at jeg faktisk er borte, forklarer han. 

Sjekk også: Smarte hjem: Fem grunner til å bytte til digital dørlås 

Han mener også det er praktisk i hverdagen, siden det gir han mulighet til å slå av et lys han eventuelt har glemt å slå av før han dro hjemmefra, eller slå på lysene før han kommer hjem på kvelden. 

Vet hvem som åpner døren 

Skalski anbefaler samtidig at du skaffer deg en smart dørlås, som gir deg god oversikt over hvem som kommer og går.

– Jeg kan se når døren blir åpnet, og jeg kan se hvem som åpner den.

Smartlås er veldig praktisk i hverdagen, fordi du slipper å bruke nøkler. Døren åpnes nemlig med en kode, chip eller med mobilapp. Da slipper du også å stresse om du har glemt å låse døren når du reiser bort, eller om du ikke husket å gi nøkkelen til den som skal vanne plantene dine mens du er på ferie. 

– Jeg kan åpne døren og gi adgang til hvem jeg ønsker dersom det skulle være behov for det, forklarer han, som for eksempel en håndverker.

ENKELT: Med en smart dørlås kan du låse opp døren hjemme i Norge selv om du er i Spania eller på andre siden av jordkloden. PRIVAT 

Registrerer bevegelse 

Men det hjelper ikke stort med all verdens sikkerhetsutstyr om du ikke har husket å lukke igjen vinduene, så ikke uvedkommende kommer inn. 

En bevegelsessensor fra Fibaro måler bevegelse, temperatur og LUX, og kan benyttes til å lage alarmsoner og overvåke bevegelse i et rom. 

Kommer noen inn i gangen, kan lyset automatisk tennes eller en sirene kan utløses, alt etter hva du programmerer det til i sentralen. For du trenger nemlig en «sentral» for at dette produktet skal fungere optimalt. Sentralen brukes til å programmere for eksempel en varmesone med hjelp av for eksempel en bevegelsessensor. 

Unngå vannlekasje og brann 

Blir du borte fra boligen din i lengre tid kan det være lurt med en vannsensor fra Fibaro i utsatte rom. Kobler du denne til sentralen, Fibaro Home Center, og mot en vannstopper, vil vanntilførselen stenges av dersom det blir oppdaget lekkasje. Samtidig får du varsel til din smarttelefon. Fibaro rele, som vannstopperen heter, må installeres av en elektriker. 

Når du reiser fra hytta eller hjemmet ditt, kan det også hende at du bekymrer deg for brann mens du er borte. Har du husket å trekke ut kontakten fra vannkokeren eller kaffemaskinen? En smart veggplugg kan få deg til å slappe av. 

Så du denne? Smarte hjem: Spar strøm med denne dingsen

Fibaro Veggplugg er en strømbryter som kan styres lokalt med en liten knapp på selve enheten eller via en app. Den måler strømforbruket ditt, og kan dermed følge med på hvor mye strøm et apparat bruker. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.