Vi kobler stadig flere enheter på trådløst nettverk, men dessverre er ikke alle nett trygge å bruke. For å hindre at uvedkommende leser e-posten din eller kanskje «låner» litt penger av deg i nettbanken, er det viktig å ha et bevisst forhold til sikker bruk av PC og mobil – spesielt når du er på reise, råder seniorkonsulent Rune Marius Rokke i informasjonssikkerhetsselskapet Fence AS.

– Som privatperson er du spesielt utsatt for hacking når du surfer på åpne trådløse nettverk. Dette er typiske nett du kan koble deg til på en kafé eller på andre offentlige plasser – noe vi ofte gjør når vi er på ferie, sier Rokke. 
EKSPERT PÅ DATASIKKERHET: Rune Marius Rokke i selskapet Fence AS mener folk bør være kritiske til å logge seg på åpne nettverk. Privat

Dersom en kriminell får tilgang til mobilen eller PC-en din, kan vedkommende finne ut mye om deg – og i verste fall kan sensitive personopplysninger eller annen informasjon kommer på avveie.

Les også: Slik sikrer du at bildene dine ikke går tapt

Flere typer angrep

Ifølge eksperten er det såkalt kryptovirus, og særlig varianten «locky» som er spesielt utbredt i dag. Enkelt forklart låser viruset brukerens filer, slik at brukeren ikke kan åpne eller se filene lenger. Ofte får man en tidsfrist å forholde seg til, og om et visst beløp ikke betales til hackeren innen fristen, vil filene forbli kryptert.

– De siste årene har vi også sett mer til angrep der det brukes «CryptoMiners», sier Rokke.

«CryptoMiners» er en fiendtlig kode som brukes til å stjele CPU-kraft fra maskinen din for å utvinne kryptovaluta, som Bitcoin eller Monero. Denne typen angrep er dessverre mye vanskeligere å oppdage, fordi den kriminelle ønsker å holde seg skjult.

–  Dersom maskinen din jobber unormalt tregt og støyer mye, uten at du kjører noen tunge programmer, bør du reagere. Det kan nemlig være et tegn på at du har blitt hacket, sier Rokke.

Er det vanlig at privatpersoner blir utsatt for hacking? 

– Vi har ingen konkrete tall på hvor mange som opplever slike angrep i Norge, men vi får stadig henvendelser fra folk som opplever at noen prøver å ta seg inn i enhetene deres. Det er dessverre vanskelig å sikre seg helt, men er du litt «våken» kan du beskytte deg mot mye.

Smart ba sikkerhetseksperten om å forklare hvilke forholdsregler du som privatperson bør ta med tanke på sikkerhet. Her er Rokkes tiltak for sikker bruk av mobile enheter og PC i sommer:

Sørg for å ha gode passord

Ikke bruk standardpassord eller passord som enkelt kan gjettes av andre. Et godt passord består av en kombinasjon mellom store og små bokstaver, tall og eventuelt spesialtegn.

Vil du være ekstra sikker, bør du ta i bruk totrinns-verifisering. Totrinns-verifisering handler om å tilføre nettkontoene dine et ekstra lag av beskyttelse utover det klassiske passordet, og kan sterkt redusere risikoen for at andre får tilgang til tjenestene du bruker mest på nett.

EKSTRA SIKKERHET: De fleste passordbaserte tjenester i dag lar deg enkelt sette opp ekstra beskyttelse. VG Partnerstudio

Les alt du trenger å vite om totrinns-verifisering her

Bruk antivirusprogram

Skaff deg et godt antivirusverktøy med automatisk oppdatering. 

– Husk at kvaliteten på antivirusprogrammene varierer. Se gjerne til uavhengige tester for å se hvilke programmer som scorer bra, da spesielt med tanke på nye og ukjente trusler, råder Rokke.

Husk også å installere sikkerhetsoppdatering for operativsystemet og tredjeparts applikasjoner. Du vil få en varsling i «innstillinger» på telefonen og i app-butikken når nye oppdateringer er tilgjengelig for nedlastning. 

Sjekk kryptering

Sjekk at påloggingssiden til det trådløse nettverket er kryptert. De mest populære nettleserne bruker en hengelås i enden av browser-feltet for å signalisere at tilkoblingen er trygg. Om noe ikke virker helt riktig, er det som regel heller ikke det

– På ferie i utlandet vil jeg anbefale å skru på kryptering på av innhold på mobil og PC, slik at dataen din ikke er åpen og like lett tilgjengelig. Dette kan gjøre under «instillinger» på de fleste nye smarttelefoner og laptoper, sier Rokke.

Slå av «automatisk påkobling»

Mobiler søker kontinuerlig etter åpne nettverk, men har dessverre ingen kritisk sans. Sørg for at den spør deg om tillatelse før den kobler seg på et nettverk.

Sikkerhetskopiér

Husk å ta jevnlig back-up av bilder og annen viktig informasjon du har lagret på dataen din. Da blir konsekvensene av cyberkriminalitet og tekniske uhell mindre.

Les også: Dårlig nett? Sjekk om det er PC-en som er problemet

Vær kritisk og bruk hodet

Et åpent nettverk er et enkelt sted for hackere å få tilgang på dataen din. Vurder hvilke trådløse nettverk du kobler deg på og hvilke oppgaver du føler deg komfortabel med å utføre på det åpne nettverket.

Er du ute og reiser, spesielt i utlandet, kan det ofte lønne seg å heller bruke mobilnettet. – Det er langt sikrere å surfe på, og i tillegg slipper du å bruke tid på å jakte på trådløse nettverk der surfeopplevelsen sjelden er på topp, sier Rokke.

Som kunde av Komplett Mobil kan du benytte data, MMS, SMS og tale innad i EU/EØS, samt flere populære reisemål til samme pris som i Norge. Les mer om Komplett Mobil her.

TIPS!  Har du en datapakke som raskt blir brukt opp, og du planlegger å jobbe eller strømme mye mens du er på reise, kan det lønne seg å ha med en 4G-ruter med egen datapakke. 

Vil du vite mer? Her er alt du trenger å vite om 4G-rutere til reise. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.