Nesten halvparten av alle nordmenn (48 prosent) har, ifølge en studie utført av mediebyrågruppen Dentsu Aegis, allerede prøvd produkter med stemmestyring.

Foreløpig er det bare 16 prosent av oss som bruker det ukentlig eller oftere – men snart blir det mest sannsynlig helt dagligdags. Du kan lese mer om studien i denne DN-artikkelen.

Les også: Derfor kan saltvann være skadelig for vanntett teknologi

KAN KUNSTIG INTELLIGENS: Daglig leder i NextBridge Goup, Lars Rinnan. Foto: Privat

– Jeg er ikke i tvil om at denne type produkter blir å finne i de fleste hjem kanskje allerede innen utgangen av 2018. De fleste synes det er enklere å snakke, enn å skrive. Talegjenkjenning er en særdeles enkel måte å be om tjenester på, sier daglig leder Lars Rinnan i NextBridge Group.

NextBridge Group omfatter i alt fem ulike bedrifter som jobber med utvikling av kunstig intelligens.

– Inntil nå har språket vært en utfordring. Norsk er blant de språkene utviklingsgigantene legger inn til slutt. Siri og Google Assistant er allerede på norsk. De andre kommer fortløpende, sier Rinnan.

Google og Amazon sine stemmestyrte høyttalere har vært på markedet en stund, og du kan snakke engelsk til dem. Trolig vil de forstå og snakke norsk om ikke lenge:

Selger bra

Det finnes foreløpig ingen stemmestyrte HiFi-produkter hvor du kan stille spørsmål på norsk. Likevel selger produktene du kan snakke engelsk til godt.

– Markedet vet at mulighetene kommer. Flere og flere kjøper derfor produkter som er klargjort for stemmestyring, sier Erik Berthling Olsen, som er ansvarlig for HiFi-produkter hos Komplett.

Høyttaleren Sonos One er et eksempel på en høyttaler som vil kunne styres med stemmen så snart tjenesten aktiveres i Norge. I en rekke andre land er funksjonen allerede aktivert:

Siri – mest kjent

Den mest kjente er trolig Apples taleassistent Siri. Den kan brukes på iPhone, iPad, iPod, eller Mac. Du kan bruke den til blant annet å sende meldinger, ringe eller sjekke kalenderen din.

I tillegg er Google Home, Amazon Alexa og Apple Homepod utviklet for talegjenkjenning.  Noen modeller av Sonos multiromsystem og Bose høyttalere har også innebygd stemmegjenkjenning. Høyttalerne kan plasseres rundt i huset, og spille ulik musikk i hvert enkelt rom avhengig av hva du ber den om.

– I de nyeste høyttalerne til Sonos er det plassert mikrofoner som fanger opp spørsmålene dine. Du kan for eksempel be systemet spille en helt spesiell artist, eller en utvalgt sang, sier Olsen.

Sjekk også: Slik kan du ta bedre bilder med iPhone X og iPhone 8 Plus

HIFI-EKSPERT: Erik Berthling Olsen i Komplett. Foto: Komplett

Lettvint og morsomt

Olsen tror mange velger stemmestyrte produkter fordi de ønsker færre – eller ingen – fjernkontroller. Samtidig er det lettvint å be en robot gjøre noe.

– Med stemmestyrte produkter får du utført oppgaver raskere og enklere enn med for eksempel en fjernkontroll. Mange synes sikkert også det er spennende og morsomt.

Rinnan tror også mange ønsker produktene fordi det gjør hverdagen enklere.

– Det må trolig gå noen generasjoner før det store flertallet velger denne type produkter. Likevel vil bruken øke, blant annet også fordi vi etter hvert kan bruke dem til flere og flere tjenester, sier han.

Så du denne? Denne værstasjonen kan gi oss bedre værvarsler

Kobler på flere tjenester

Olsen og Rinnan mener at vi i løpet av kort tid får stemmestyrte produkter som utfører de fleste oppgaver i hjemmet – som å klippe plenen og finne en podcast vi gjerne vil høre.

Mange bruker også stemmestyrte produkter for å be om oppskrifter, løse spørsmål som dukker opp rundt middagsbordet eller skru av og på lyset.

– Hittil har stemmestyring primært blitt brukt for å spille musikk fra Spotify eller bestille Über. Amazon og Google vil koble seg opp til flere tjenester, og vi vil da få stemmegjenkjenning på alt fra kaffetrakteren til bilkjøring, sier Rinnan.

Øker raskt

I tillegg vil teknologien i enda større grad benyttes profesjonelt.

– Løsningene blir bedre for hvert år. Vi ser allerede muligheten for å spørre etter kvartalsrapporter, samt sammenligne tall. Det betyr at du får informasjon langt raskere enn hvis du må lete i ulike mapper på datamaskinen din.

Rinnan mener utviklingen også profesjonelt går raskere enn de fleste antar.

– Talegjenkjenning vil benyttes både privat og profesjonelt i stor skala innen ett år. Det er jeg ikke i tvil om, spår Rinnan.

Få et smartere hjem: Fem grunner til å bytte til digital dørlås

Fakta om stemmestyring

🔊 Utviklet for å gjøre teknologi enklere og mer brukervennlig

🔊 Du snakker med en elektronisk enhet fremfor å trykke på knapper eller skrive

🔊 Du kan be enheten for eksempel slå av eller på lyset, spille en spesiell musikk eller starte en film

🔊 Du kan også bruke den for å takle små og store gjøremål i hverdagen, som å huske ting i kalenderen, gi deg oppdatering på nyheter eller liknende

🔊 Til nå har teknologien vært begrenset til mobile enheter og smarte hjemmekonsoller. Det forventes at de inntar andre områder i nær fremtid

🔊 Amazon og Google er blant de store aktørene som satser stort på smart-høyttalere med stemmestyring

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.