Det frister sjeldent å være innendørs og vaske boligen når det er stekende sol ute. Ønsker du å spare tid på husvasken, er robotstøvsuger produktet du burde investere noen lapper i. 

De kommer i flere ulike typer. Noen passer for småbarnsforeldre, noen for dem med husdyr mens en annen type kan passe for deg som bor alene. 

– Når det gjelder støvsugerens kvaliteter, henger dette ofte sammen med pris, sier Kjell-Inge Yddal Aarseth, innkjøper for hvitevarer og støvsugere hos Komplett.

Sjekk også: Surf trygt i sommer: Slik unngår du virusangrep

Forskjellige typer robotstøvsugere

Som med alt annet, har vi ulike behov hva gjelder produkter. Et par med småbarn i enebolig har for eksempel andre behov enn en singel kvinne i toroms-leilighet. 

Andelen solgte robotstøvsugere har imidlertid økt betraktelig blant unge mennesker. Det er gjerne dem som ønsker å bruke tiden sin på helt andre ting, som går til innkjøp av støvsugeren.

Les også: Denne værstasjonen kan gi oss bedre værvarsler

– Dette er folk som er opptatt av teknologi og trender, og som ønsker å få mest mulig ut av fritiden sin, sier Yddal Aarseth.

Flere robotstøvsugere fungerer som robotfeiebrett, men ønsker du en skikkelig støvuger, som lar deg slippe deler av husarbeidet, bør du også investere litt ekstra.

– Disse lar deg planlegge og kontrollere hvordan du vil at robotstøvsugeren skal rengjøre hjemmet, og ved hjelp av ulike apper tilhørende din støvsuger, har du full kontroll på roboten.

Robotstøvsugere i ulike prisklasser

Vi har funnet fire gode robotstøvsugere som passer til forskjellig bruk i ulike prisklasser. Alt etter hvor mye du ønsker å investere.

iRobot Roomba 369 har en kjøretid på 1 time, og bruker en kombinasjon av vibrasjon, kosting, og suging for å fjerne støv, skitt og hår fra gulvet ditt.

Den styres via iRobot HOME-appen, og kan styres fra hvor enn du måtte befinne deg. Du kan forhåndsinnstille rengjøring opptil sju ganger per uke.

iRobot Roomba 866 er hakket dyrere enn den forrige. Den kan forhåndstilles inn til å gå én gang per dag, og sju ganger per uke. Den dekker gulv i ett rom opptil tre ganger per rengjøringssyklus. 

Sjekk også: Fem dingser du bør ha med deg på reise

Går kontinuerlig i én time når den er fulladet, før den automatisk kjører til ladestasjonen etter endt rengjøring.

Severin Cill Pro går i 90 minutter og dekker cirka 100 m2. Den er perfekt til glatte gulv og kortluggede tepper. Den har rask opplading, gir lav lyd og er utstyrt med ekstra lange børster som rengjør hjørnene effektivt.  

iRobot Roomba 980 ligger i den høyere prisklassen, men er til gjengjeld den første robotstøvsugeren som navigerer og støvsuger alle gulvene dine, inntil 186 m2 per gulv, i én enkelt støvsugersyklus.

Den går kontinuerlig i to timer, før den lades automatisk og går tilbake til rengjøringen frem til jobben er fullført. Styres via app og kan kobles til WiFi.

Dette må du gjøre før støvsuging

Selv om rengjøringen gjør seg selv, må du likevel tilrettelegge et par ting før roboten kjører avgårde. 

Ifølge Aarset, kreves det at det er nokså ryddig der robotstøvsugeren skal rengjøre, uansett hvor avansert den er.

Leste du denne? Så enkelt kan du gjøre huset ditt smart

Toppmodellene klarer fint å komme seg rundt hindringer, men ledninger, filleryer og små tepper er sjelden robotens beste venn. Rydd unna dette før du setter den på, så slipper du at støvsugeren eller tingene dine blir ødelagte i den enkle prosessen.

– Løse ladekabler og små gjenstander som ligger på gulvet kan fort sette en stopper for rengjøringen, særlig om du er på ferie. Rydd unna det du uansett ville ryddet vekk for å støvsuge selv, så vil robotstøvsugeren være til stor hjelp, sier Aarset.

Se hvordan det gikk da vi testet manuell støvsuger opp mot robotstøvsuger!

Fire gode grunner til å velge robotstøvsuger

⌛️Den største fordelene er uten tvil at du slipper å bruke tiden din på støvsuging.

🏝 Du slipper å være tilstede under rengjøringen. Gulvene blir støvfrie mens du er på trening, på jobb eller ligger på en kritthvit strand. 

🍃 Robotstøvsugeren rengjør skånsomt. Den smeller ikke inn i gulvlistene slik du selv ville gjort når du støvsuger med dårlig tid.

⏰ Du kan stille den inn til å støvsuge hver dag klokken 14, eller når det måtte passe deg. Rent hele tiden, uten å tenke!

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.