Ekspertens råd til deg som skal filme med drone
Du trenger verken være flygeleder eller rakettforsker for å håndtere en drone. Her er alt du trenger å vite for å ta fantastiske bilder fra luften.
Følelsen av å se verden fra fugleperspektiv er noe helt for seg selv – og med skyfri himmel og strålende sol ligger alt til rette for at selv uerfarne dronepiloter kan fange nydelige ferieminner fra luften.
Smart kontaktet Marius Jansen, entusiast og daglig leder for dronefilm-selskapet Team Opera, for å få noen gode tips til hva en bør tenke på når man skal fly med drone – enten du er interessert i å lage en kul video, eller å sanke «likes» med sommerens feteste selfie.
Sikkerhet først
Har du akkurat kjøpt deg en flunkende ny drone, er du sikkert ivrig etter å sette i gang. Men før du tar på deg pilotbrillene og gjør deg klar for «take-off», er det viktig at du setter deg inn i regelverket for droneflyging. Det er nemlig strenge krav til flyging i norsk luftrom, og det er ikke alle som er klar over hvilke regler som gjelder for droner.
På nettsiden Dronelek.no har Luftfartstilsynet samlet all nødvendig informasjon og forklart reglene for droneflyging på en lettfattelig måte.
Les mer om hvilke regler du må følge når du skal fly med drone her.
Så til flygingen. Dersom du er nybegynner, anbefaler eksperten at du bør begynne med å trene på et åpent område først, til du er helt trygg på styringen.
– For å kunne ta gode bilder og video er du nødt til å fly stabilt, med jevne og konstante bevegelser, sier Jansen.
Å kunne kontrollere dronen med nøyaktighet er også svært viktig med tanke på sikkerhet. Du vil ikke risikere å treffe noen tilfeldige forbipasserende, eller krasje i et tre.
– Etabler en sikker sone, og informer personer i nærheten om å holde avstand når du flyr, tipser Jansen.
Når du er stødig på hånda er det endelig tid for å sette i gang. Her er Jansens beste råd for en vellykket fotoseanse med drone:
🛫 Før take-off
• Sørg for at området der du skal fly er oversiktlig, slik at du unngår ubehagelige overraskelser underveis. Legg en god plan på hvor du skal fly, og hva slags bilder eller video du vil ta. Husk avstandsregler til mennesker og bygninger.
• Sjekk at du har fulladet batteri, og at batteriet ikke har noen skader før du startet dronen.
• Sjekk at propellen er fri for skader og ujevnheter.
• Sørg for at dronen og tilhørende app er oppdatert før du begynner å fly.
• Gå nøye gjennom stillingene på gimbal, drone og kamera i god tid før du sender dronen til værs.
🕹 Når du flyr
• Så fort du har fått dronen over bakken, må du sjekke at styringen virker som det skal, før du sender den avgårde.
• Når du skal lage et videoklipp er det viktig å unngå rykninger. Gjør små bevegelser med styrespakene.
• Gjør gjerne flere opptak, slik at du har flere versjoner å velge mellom.
• Det enkle er ofte det beste når du filmer med drone. Det å fly mot noe samtidig som du flyr oppover kan være vanskelig. Gjør én ting om gangen, så kan du heller eksperimentere med store og varierte bevegelser når du har fått litt trening.
• Husk at batteriet i dronen aldri bør lades helt ut, da det belaster batteriet mye. Jansen anbefaler derfor å gå inn for landing når det er ca. 20% batterikapasitet igjen.
Se eksperten filme med drone i videoen øverst i saken.
🛬 Etter landing
• Skru av dronen før du skrur av håndkontrollen og appen.
• Ta av propellene slik at de ikke bøyes under lagring.
• Oppbevar dronen tørt i romtemperatur.
• Vent med å lade batteriet igjen til det har nådd vanlig romtemperatur.
Les også: Slik tar du bedre bilder med iPhone x og iPhone 8 Pluss
Droner for alle
Er du en av dem som fortsatt sitter på gjerdet og lurer på om du skal ta opp en ny hobby? Slutt å lure. Ifølge eksperten er droneflyging noe alle kan ha glede av, uansett om du skal bruke den til lek eller til «proff» filming.
– Det finnes droner for alle! De siste årene har det kommet svært mange droner på markedet – noen er svært avanserte, men det finnes også flere rimelige og enklere doner for de som synes «det ser litt gøy ut», sier Jansen.
Her er tre anbefalinger:
Ryze Tello
Dette er en enkel, men holdbar drone, som passer perfekt for barn og voksne som er nysgjerrige på å «teste litt». Den er lett å kontrollere og kan brukes både inne eller i en park. Dronen har ikke GPS, men har sensorer under, slik at den likevel blir stående ganske rolig i luften.
DJI Mavic Air:
Denne dronen er sammenleggbar, og så liten at du nesten kan ta den med deg i lomma. DJI Mavic Air filmer i 4K oppløsning, tar stillbilder med 12MB oppløsning, noe som gjør den god nok til at den kan brukes til profesjonell TV-produksjon.
DJI Mavic Pro:
Denne dronen er en mer avansert variant av «Mavic Air» – og er noen tusenlapper dyrere. Dog har den noe lengre flytid, litt høyere oppløsning på stillbildene og en annen teknologi mellom kontrollen og selve dronen, som gjør at rekkevidden er bedre.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.