Enklere enn du tror: Slik bygger du din egen PC
Det er flere fordeler ved å sette sammen sin egen PC – og det er faktisk ikke så vanskelig som en kanskje skulle tro. Her er rådene fra PC-ekspertene i Komplett.
Skal man kjøpe en stasjonær PC har man flere valg. Man kan kjøpe en ordinær PC fra en av de anerkjente leverandørene, man kan kjøpe en ferdigbygget PC - og man kan velge å kjøpe komponenter og bygge helt selv.
– De fleste som bygger sin egen PC har nok startet med å kjøpe en ferdigbygget PC. Når man ser hvor mange muligheter det er, så blir man kanskje litt interessert i å bygge selv, sier Pål Fredrik Berg, som er kategorisjef for Komplett-PC i Komplett.
Han mener informasjonen man trenger er mye mer tilgjengelig i dag enn tidligere, ettersom mange legger ut videoguider og skriver om hva man er nødt til å huske på. For det er nemlig flere ting som kan gå galt.
Sjekk også: Her er høstens spillkonsoll-nyheter
– For det første må man være sikker på at komponentene passer sammen. Det er for eksempel ikke alle prosessorer som er kompatible med alle hovedkort, og det er ikke sikkert at komponenter som fysisk passer sammen er kompatible likevel, sier Berg, og fortsetter:
– For det andre er det viktig at man leser instruksjonene nøye. Det er lett å gjøre det riktig, men det er også lett å gjøre feil – og da må man kanskje kjøpe nye komponenter.
Flere fordeler ved å bygge
Den mest åpenbare fordelen ved å bygge sin egen PC er at man har kontroll over alle komponentene man putter inn i maskinen, forklarer PC-eksperten.
– Vi som er litt «geeker» foretrekker nok å vite hva som er på innsiden av kabinettet. Da er man sikker på at man har kvalitet i alle ledd.
Videre er det lurt å «bygge for fremtiden» når man setter sammen sin egen PC.
– Når man bygger for fremtiden varer PC-en ofte lengre, det blir ikke så dyrt å oppgradere noen år frem i tid og da kan man gjenbruke flere komponenter. Det er bra med tanke på miljøet og lommeboka.
Så du denne? Slik velger du riktig PC-skjerm
Komponentene du trenger
Å bygge sin egen PC trenger ikke nødvendigvis koste skjorta. Ifølge Pål Fredrik Berg kan man bygge en OK gaming-PC i dag til rundt 7000 kroner – men man kan også bruke skyhøye summer.
Her peker PC-bygger-ekspertene i Komplett på det viktigste man bør tenke på om man skal velge komponenter til en gaming-PC i dag:
Hovedkort
Hovedkortet er gjerne det første du velger når du bygger PC. Det viktigste en må tenke over når man velger hovedkort er at det påvirker hvilke valg man kan ta når man skal plukke de andre komponentene.
Velger du et hovedkort med Intel-chipsett, så betyr det at du ikke kan velge en AMD-prosessor – og omvendt – siden de ikke er kompatible. Setter du sammen komponenter som ikke støtter hverandre vil maskinen rett og slett ikke fungere.
Les mer: Slik blir Battlefield 1
– Er man en skikkelig entusiast kan man velge hovedkortet Socket 2011-3, som er Intels entusiastplattform. Eller så er Intel hovedkort med støtte for Skylake/sjettegenerasjons prosessorer det som gir mest ytelse for pengene, forklarer PC-ekspertene.
CPU (prosessor)
CPU, hovedkort og RAM (minne) er de aller viktigste komponentene i maskinen – og særlig CPU er lønnsomt å legge litt penger i, så sant man ikke skal spille. De som spiller bør legge pengene i skjermkort.
Om man har gått for et hovedkort med Intel-chipsett mener Komplett-ekspertene at man bør velge en sjettegenerasjons Core i5 Skylake-prosessor eller kraftigere.
RAM (minne)
De aller fleste hovedkort har i dag to minnekanaler, og derfor bør man kjøpe minnekort i par eller i et kit, slik at man kan utnytte begge kanalene. Utenom å sjekke at man velger riktig minnetype til sitt hovedkort, for eksempel DDR3 eller DDR4, bør man minimum velge RAM på 8 GB.
Enn så lenge er det få spill som krever 16 GB RAM, men om man bygger for å kunne spille de kraftigste spillene i fremtiden, så er det ikke dumt å investere i mye minne.
Les også: Snart kommer «Minecraft» til bruk i skolen
Skjermkort
Skjermkort koster gjerne litt, men om man legger i noen ekstra kroner i skjermkortet, så betyr det også at det vil kunne vare lenger, forklarer PC-ekspertene.
De anbefaler å gå for GTX 1060, GTX 1070 – eller et av de aller raskeste (og dyreste): GTX 1080. Det kan godt være at de kraftigste skjermkortene ikke er hensiktsmessig å investere i til din bruk. Her er det du (eller lommeboka) som må ta en avveining.
SSD
Å velge harddisk er noe av det enkleste man kan velge. I dag er det SSD-harddisker som gjelder, og nå er det kommet en ny standard som heter M.2. Skal man investere i en SSD-harddisk bør man velge denne standarden. Det er litt dyrere, men yter også mye bedre, tipser Berg.
Ekstra harddisk
Har man bruk for ekstra lagringsplass på PC-en kan man kjøpe en ekstra harddisk i tillegg til SSD-harddisken, hvor man kan lagre filer. Bygger du inn en harddisk med 1 TB vil du kunne lagre det meste på maskinen din.
Strømforsyning
I valg av strømforsyning bør man igjen tenke på fremtiden, påpeker ekspertene. Kjøper man strømforsyning med minimum 600-750 Watt kan man være sikker på at den kan brukes neste gang man oppgraderer datamaskinen..
– I tillegg er det en god idé å velge modulær strømforsyning, hvor man kan sette på de kablene man trenger. Det er bra for luftgjennomstrømmingen i kabinettet.
Sjekk også: Alt du trenger å vite om VR
Kabinett
Her i Skandinavia er vi gjerne opptatt av at PC-en skal se stilren ut. Man kan finne mange ulike kabinetter til å bygge PC-en i, men det aller mest populære hos Komplett er et kabinett fra Fractal Design.
– Det er det kabinettet vi selger soleklart mest av i hele Skandinavia. Det er stilrent og har god lyddemping.
Dette trenger du i tillegg til komponentene
Har man ikke bygget PC tidligere er instruksjonsheftet som følger med hovedkortet en god og trygg følgesvenn i prosessen. Her står alt man trenger å vite om selve monteringen.
For å få orden i kabinettet er det en stor fordel at man også har strips tilgjengelig, og kjølepasta.
– Utenom komponentene er det svært få ting man trenger. Det aller viktigste er en stjerneskrutrekker og at man monterer PC-en på et sted med god belysning og lite statisk elektrisitet, forklarer Berg.
En kjøkkenbenk er midt i blinken. Da kan man også ta på vasken i ny og ne for å fjerne statisk elektrisitet – som er komponentenes verste fiende.
– Komponentene er veldig sårbare for elektrisitet og kan fort bli ødelagt av det. Derfor er det viktig å ikke stå på et vegg-til-vegg-teppe eller med raggsokker på føttene.
Utenom komponentene trenger du altså:
· Stjerneskrutrekker
· Strips
· Kjølepasta
· Arbeidsplass med god belysning og lite statisk elektrisitet
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.