Mobiltelefonen har blitt dagligdags i barnehender. Ifølge Medietilsynet bruker mer enn 50 prosent av barn under 14 år mer enn to timer på mobilen hver dag – og jenter bruker den noe mer enn guttene.

– For oss har telefonen blitt et nyttig hjelpemiddel. Maria bruker den til sosiale medier, lesetrening, spørreleker og til å finne ut ting på Google. I tillegg er det lett å få tak i henne og enkelt å gi beskjeder, sier mamma Synnøve Thoresen.

Les også: Slik tar du bedre bilder med iPhone x og iPhone 8 Plus

Mobilen er med over alt

Hun og datteren Maria (11) sitter om bord i seilbåten til farmor og farfar på kaia på Skjærhalden på Hvaler. Maria har overnattet i båten – og selvsagt er mobiltelefonen med.

– Jeg bruker den mest til sosiale medier som Snapchat, Instagram og av og til Youtube. Jeg følger musikere og det andre anbefaler, sier Maria.

I tillegg lagrer hun bildene sine på telefonen, som bildet fra den kinesiske mur hun tok tidligere i år. Da var Maria og resten av fotballaget «Kolbotn-tigrene» jenter 06 på tur til Kina.

– Maria har arvet farens iPhone 7, fordi han ville ha en nyere versjon. Vi gjør det som regel slik. Maria arver våre telefoner når vi trenger en ny, sier Synnøve.

Så du denne? Barn og gaming: Spillene alle foreldre bør kjenne til

Barna behøver ikke toppmodeller

At mobiler kan «gå i arv» har markedsansvarlig for PC, mobil og nettbrett, Lars Christen Førisdal hos Komplett, sansen for.

– Du trenger på ingen måte bruke mye penger på mobil til barna. En eldre iPhone-modell holder for eksempel lenge. I tillegg finnes det en rekke langt rimeligere telefoner som egner seg mer enn godt nok, sier Førisdal.

Han anbefaler foreldre å kjøpe en telefon som er rimelig, men som samtidig har god batterikapasitet.

– I tillegg kan det selvsagt være en fordel å velge en mobil av samme merket som du selv har. Da er det lettere å lære barna hvordan telefonen brukes. Det er samtidig smart å investere i god beskyttelse av telefonen. De fleste smarttelefoner er sårbare, sier Førisdal.

Sjekk også: Fem råd til foreldre med barn som gamer

ANBEFALER RIMELIGE MOBILER: Barna trenger ikke de dyreste telefonene, mener Lars Christen Førisdal i Komplett. Foto: VG Partnerstudio

Velg mobil etter behov

Daglig leder i organisasjonen Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik, erfarer at barn flest ønsker smarttelefon og tilgang til nettverk for å være på sosiale medier.

Barnevakten har som formål at barn og unge skal kunne bruke mediene på en trygg og bevisst måte.

– Vi anbefaler at foreldre foretar en vurdering av behovet, og tilpasser telefon i forhold til det. Hvis det er første gang barnet får en mobil, anbefaler vi i tillegg foreldre å ta en samtale med barnet for å gi dem retningslinjer og regler for mobilbruk, sier Vestbøstad Vik.

De har ingen aldersgrense for bruk av mobil.

– I enkelte tilfeller er det foreldrene som ønsker at barna skal få mobil, slik at det er lettere å ha kontakt med barna. I andre tilfeller er det barna som ønsker mobil for å være på sosiale medier med jevnaldrende. Vi mener det er foreldrene som er best egnet til å avgjøre når barna skal få mobil, sier Vestbøstad Vik.

Les også: Aldersgrenser i spill: Dette betyr det

SNAKK MED BARNA: Leif Gunnar Vestbøstad Vik i organisasjonen Barnevakten oppfordrer foreldre til å diskutere retningslinjer og regler for mobilbruk med barna. Foto: Barnevakten

Barnevaktens tips til foreldre som skal kjøpe mobil til barna:

📷 Lær barna at de alltid skal spørre om lov før de deler bilder, filmer eller informasjon om andre

📥 Lag regler for nedlastning av apper og spill, og bruk av penger i spill

💸 Lær innstillinger på mobilen og i apper som begrenser tilgang og pengebruk

💬 Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de chatter i spill og sosiale medier – eller kommenterer andres bilder, filmer og statusoppdateringer

❌ Forklar barna at de ikke bør opprette én-til-én kontakt på chat med personer de kun kjenner fra nett og spill

⏱ Gjør klare avtaler om skjermtid og hvilke tidspunkt mobilen skal være slått av. Vi anbefaler skjermfrie måltider, og skjermpause fra cirka en time før leggetid

👪 Gjør det tydelig for barnet at de kan komme til deg og snakke om alt, også hvis de opplever noe ubehagelig eller vanskelig

 ✅ Ta «mobilsertifikatet» sammen med barnet på telenor.no/mobillappen. Mobillappen er utviklet av Telenor i samarbeid med Barnevakten.

Disse telefonene anbefaler Komplett 

Samsung Galaxy Xcover 4:

Denne Samsung-telefonen har i tillegg til touch-skjermen fysiske knapper for meny, hjem og tilbake – som er lett forståelig og brukervennlig for de minste mobilbrukerne. Dessuten er telefonen designet for en aktiv livsstil, og tåler dermed både støt og vann. Med 13 megapiksler, kan telefonen også ta fine bilder.

iPhone SE:

Apple er kjent for god brukervennlighet, og selv om SE-modellen er den rimeligste Apple-telefonen, er dette en god telefon, understreker Førisdal i Komplett. Med kamera på 12 megapiksler er du sikret like skarpe og detaljrike stillbilder som med iPhone 6S. Du kan også filme og redigere videoer. Bildebiblioteket lagrer alle bilder og videoer du tar, og holder dem oppdatert på alle enhetene dine, ved hjelp av Apples skytjeneste iCloud. Har du selv en Apple-enhet kan du enkelt sette opp en egen Apple-ID til barnet, og dele innhold og apper med Familiedeling.

Les mer: Har barna fått mobil eller nettbrett? Slik setter du opp enheten

Huawei Mate Lite:

Dette er en av de rimeligste modellene til Huawei. Den er elegant og har alle funksjonene du ønsker i en smarttelefon. Med to linser med 16 og 2 megapiksler på baksiden – som tar sylskarpe bilder, i tillegg til god batteritid – er dette et godt valg.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.