Apple TV kom på markedet allerede i 2007, og har siden den gang blitt oppgradert flere ganger.

Den siste overhalingen fikk den smarte lille medieboksen i høst da Apple slapp et nytt operativsystem for Apple TV, tvOS 10 – selv om nyheten forsvant litt i skyggen av lanseringen av iPhone 7 og iOS 10.

Les også: Slik blir du kvitt iOS 10-problemene

En som kjenner godt til både de nye og gamle funksjonene er journalist og teknologiblogger Daniel Rosenquist, som driver Apple-bloggen «Det store Eplet» ­– som han passende nok skriver fra New York.

APPLE-EKSPERT: Daniel Rosenquist har bedre kjennskap til Apples produkter enn de fleste andre, og skriver om teknologiganten på bloggen sin. Foto: Privat

Han har blitt godt kjent med det nye operativsystemet, og deler her åtte lure Apple TV-triks med Smart-leserne:

OBS! De fleste triksene fungerer kun med fjerde generasjons Apple TV (den med sort kontroll), i og med at eldre versjoner ikke støtter Siri.

1. La Siri gjøre jobben

Apples virtuelle assistent Siri er velkjent for de fleste, men brukes fremdeles ganske lite. Med tvOS 10-oppdateringen har Siri blitt enda smartere – og hun kan gjøre nesten alt.

Setter du Siri i arbeid kan Apple TV-tittingen virkelig bli effektiv og du kan spare mange tastetrykk, forklarer Rosenquist.

Sjekk også: Netflix-triksene du bør kunne

– Et eksempel er å fortelle Siri hvilken film du vil se. Hun finner da ut om den er tilgjengelig på noen av strømmetjenestene du har installert, eller om du kan leie den via iTunes.

Siri kan også hjelpe deg om du ikke helt vet hva du ønsker å se på. Forteller du Siri at du er interessert i en spennende thriller, vil hun gi deg alternativer på nettopp det.

– Når Siri har listet opp de spennende thrillerne kan du følge opp med å si «bare nye filmer», og få avgrenset søket deretter. Her kan du virkelig gå i dybden, med for eksempel skuespiller, årstall eller regissør, forklarer Apple-eksperten.

HJELPSOM FRØKEN: Setter du Siri i arbeid kan du spare mange tastetrykk. Spør for eksempel om værvarselet - eller om å finne frem en film du ønsker å se. Foto: AP

Videre kan du også be Siri om å slå av eller på teksting, finne frem appene og spillene dine, sjekke været, be om oppdateringer fra sportshendelser eller sjekke de siste børskursene.

Et annet snedig triks er at du kan spørre Siri om «hva var det han sa?», hvorpå Siri spoler tilbake i videoen, slik at du får med deg øyeblikket en gang til.

På Apples nettsider får du en full gjennomgang av hva Siri faktisk kan. Vi anbefaler at du setter henne i arbeid med en gang!

Hold inne knappen med den lille mikrofonen på fjernkontrollen mens du ber Siri om å gjøre hva du måtte ønske.

2. Finn videoene på YouTube

Det universelle søket fra tipset over er glimrende når du leter etter innhold, men det fungerer ikke helt på samme måte i YouTube – dessverre.

– Her må du vite hva du ser etter, men da gjør også Apple TV en god jobb med å hjelpe deg på vei. Du kan fortelle Siri at du ser etter videoer av barn som ler på YouTube, og så kommer du direkte til søkeresultatene.

Som i trikset over holder du inne knappen med mikrofonen, men du må presisere at du vil søke på YouTube.

3. Snakk inn passordene

Ifølge Apple-eksperten er tastaturløsningen på Apple TV kanskje det som fungerer dårligst med hele produktet.

– Det er ekstremt kronglete å skrive inn lange og kompliserte passord som inneholder store og små bokstaver om hverandre, og kanskje til og med tall. Men når du kommer til skjermbildet hvor du skal skrive inn tekst, kan du holde inn Siri-knappen og lese inn passordet ditt.

Les her: Tre enkle tips som gjør brukerkontoene dine hacking-sikre

For høyest mulig effekt lønner det seg å stave passordet fremfor å si det rett frem. Si for eksempel «stor F, e, fire» og så videre. Det er fremdeles litt knotete, men sparer deg for mange klikk.

Igjen er det knappen med mikrofonen som gjelder. Det vil stå «Hold for å diktere» når dette trikset kan brukes.

LANSERT I FJOR: Den nyeste Apple TV-boksen ble vist frem i fjor høst. Da fikk fjernkontrollen flere knapper. Foto: AFP

4. Aktiver kveldsmodus

Å komme fra en mørk rulletekst og tilbake til den lysende hjem-skjermen på Apple TV kan i blant skjære i øynene. Heldigvis er det noe Apple har forstått – og gjort noe med i tvOS 10.

– Bakgrunnen blir mørkere og kontrastene endres om man har kveldsmodusen aktivert. Du finner valget under innstillinger, men du kan jo allerede bruke det første tipset, og be Siri ordne det for deg, sier Rosenquist.

Hold inne mikrofonknappen og be Siri om å aktivere kveldsmodusen, eller gå til Innstillinger Utseende.

5. Installer apper automatisk

Om du har installert Netflix eller HBO på iPhonen eller iPaden din, er det stor sannsynlighet for at du også vil bruke nettopp disse tjenestene på TV-en.

– Det har Apple forstått, og gir deg muligheten til å automatisk laste ned appene dine til Apple TV. Hver gang du laster ned en app fra App Store til telefonen, hvor det også finnes en egen versjon for Apple TV, fikser boksen dette selv.

Fullt minne på telefonen? Slik får du mer plass

Gå til Innstillinger Applikasjoner og slå på automatisk nedlastning.

APPER PÅ TV-EN: Nå kan man enkelt legge synkronisere appene man har på iPhonen eller iPaden med Apple TV-boksen. Foto: Apper

6. Se feriebildene på TV-en

Med det nye operativsystemet har Apple TV blitt bedre til å vise deg bildene fra telefonen. Dette skjer sømløst via iCloud, og du kan få se flotte feriefilmer direkte på TV-en, uten å røre en finger, forklarer Apple-bloggeren.

– Hemmeligheten ligger i Apples nye «Minner»-funksjon for bildene dine. Åpne bilder og velg dette albumet for å se automatiske samlinger basert på hvem du har vært sammen med eller om du har vært bortreist.

«Minner»-albumet finner du også på iPhone og iPad med iOS 10.

Åpne Bilder-appen på Apple TV, og bla deg til «Minner»-albumet i toppen av skjermen.

7. Bruk telefonen som fjernkontroll

Fjernkontrollen til Apple TV, som kalles for Siri Remote, gjør en god jobb – men den kan plutselig være tom for strøm, eller så har du kanskje funnet godplassen i sofaen og glemt igjen fjernkontrollen på kjøkkenbordet.

Sjekk også: Slik velger du riktig TV

– Du har trolig løsningen i nærheten. Apples Fjernkontroll-app for iPhone er nemlig et veldig godt alternativ. Den har den samme funksjonaliteten som fjernkontrollen med sveiping og trykking, og har i tillegg et fullverdig tastatur for å skrive passord eller søkeord.

Fjernkontroll-appen finner du gratis i App Store på iPhone. Det er ganske selvforklarende å koble den til Apple TV.

PÅ TELEFONEN: Appen som hører til Apple TV har lik funksjonalitet som fjernkontrollen. Foto: Skjermdump iPhone

8. Tvungen omstart

Som alle andre datamaskiner eller trådløse enheter hender det at Apple TV går i lås, eller trenger å starte på nytt av andre grunner.

– Du kan gå til Innstillinger og be om en omstart, men i de tilfellene der det ikke lar seg gjøre, kan du bruke en enkel snarvei på fjernkontrollen, tipser Rosenquist.

Hold nede både hjem- og meny-knappen samtidig til lyset på fremsiden av Apple TV-boksen slukker

Les også: 11 iPhone-triks du neppe vet om

Mer nytt i vente

I løpet av høsten vil tvOS 10 få enda en nyhet, som mange brukere har ventet lenge på.

– Universell innlogging skal gjøre at du bare trenger å logge inn én gang, og sømløst få tilgang til abonnementene dine fra for eksempel Netflix, HBO, Amazon, Hulu og andre tjenester.

Det ser altså ut til at passordveldet med kronglete tastaturer snart er over, men Apple har ikke røpet nøyaktig når denne oppdateringen vil komme.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.