Pål Fredrik Berg, som er kategorisjef for Komplett-PC, tjenesten for PC-bygging i Komplett, har bred erfaring med PC-er. Han kjenner godt til hvilke komponenter det lønner seg å bytte, og hva som kjennetegner en maskin som har gått ut på dato. 



For mange vil det å erstatte den mekaniske harddisken med en SSD, en type harddisk som henter frem data mye raskere, eller å montere mer minne på maskinen, kunne fikse en treg PC.



PC-EKSPERT: Pål Fredrik Berg, kategorisjef for Komplett-PC.  VG Partnerstudio


Men det kan også være annen maskinvare som sinker hastigheten, eller setter begrensninger for hva slags programvare du kan bruke. Da kan det rett og slett være bedre å kjøpe en helt ny maskin. 

Her er tegnene du bør se etter:



1. Den sluker strøm

Batterikapasiteten til laptoper vil bli dårligere etter en stund. Da kan du bytte ut batteriet, noe du ofte kan gjøre enkelt på egen hånd.



Men er PC-en din gammel, er det ikke sikkert en slik utskifting vil ha så mye for seg, særlig om du er nødt til å bytte flere andre komponenter. 

– En PC som er mer enn syv år gammel kan med fordel byttes ut. Nyere PC-er har en mer strømgjerrig prosessor med mer kraft til å utføre flere oppgaver, noe som er særlig fordelaktig på bærbare maskiner. Dermed får man også bedre batterikapasitet, forklarer PC-eksperten.



Bygge PC selv? Slik velger du riktige komponenter




2. Maskinen din er treg



Selv om du ikke bruker maskinen til stort annet enn surfing på nettet, har nettstedene vi besøker utviklet seg mye de siste årene. 

– Nettsteder som VG.no eller Facebook har fått mange nye spesialfunksjoner, mer video og langt mer komplisert programmeringsspråk enn man har brukt tidligere. Dette krever mye av maskinvaren og ikke minst programvaren. Eldre maskiner er ikke rustet for å håndtere disse oppgraderingene på en god måte, og maskinen oppleves dermed treg. 


Bytte av harddisk, eller til en ny maskin med SSD, kan gi store utslag, ifølge Berg.

Les mer:  Slik får du en raskere PC med mer RAM

UT MED DET GAMLE: Her fjernes en mekanisk harddisk fra maskinen, og blir erstattet med SSD. VG Partnerstudio

Les også: Så lett bytter du harddisken selv

3. Du får ikke bruke den nyeste programvaren eller operativsystemet



For å bruke den siste, og sikreste, programvaren må en ofte oppdatere operativsystemet på maskinen – men det hjelper lite å oppdatere operativsystemet, om dette igjen krever at du må oppgradere maskinvaren.


– Operativsystemet Windows 10 for eksempel, er laget på en måte som er kompatibelt med de aller fleste typer maskinvare – selv på eldre PC-er. Har du en PC som ikke takler Windows 10 er den å regne som en «steinalder-PC», og du kan med fordel bytte den ut, sier Berg. 


4. Maskinen din går varm

Et annen problem er at PC-en kan overopphete og støye mer når den blir eldre.


– Lyden av viften som kjører kontinuerlig er et tegn på at den bærbare PC-en varmes opp og ikke klarer å kjørt like effektivt som når den er helt stille. Dette skyldes som regel støv og møkk som blokkerer luftventilene, forklarer PC-eksperten.  

En overopphetet PC kan også skylles at kjølepastaen mellom prosessoren og viften blir hard, og i stedet for å være termisk ledende blir den termisk isolerende – og leder ikke varmen bort. 

STØVETE: Uten vedlikehold fra brukeren, man maskinens kjølesystem bli tett og maskinen overopphete.  Shutterstock

Å fikse dette kan være kostbart, da du bør sende maskinen til et verksted som kan demontere PC-en for å ta vekk og påføre ny kjølepasta, og dermed fjerne årsaken til at kjølesystemet er tett.  


– Vurder alder og verdi på PC-en før du bestemmer deg for å fikse den. I mange tilfeller kan det være like lønnsomt bytte hele maskinen, sier Berg.

 Han understreker at selv om maskinen går varm, er ikke dette direkte farlig for hverken maskinen eller omgivelsene, da produsentene har en haug med hindringer som gjør at maskinvaren ikke blir brannfarlig.

– Dersom du sitter mye med PC-en i fanget kan du med fordel kjøpe et kjølebrett, så unngår du å bli ubehagelig varm på lårene.

5. Du har behov for en annen maskin

Med nye interesser og hobbyer, kan det hende du får behov for en helt annen PC enn den du har fra før av.


– I mange tilfeller kan det være lønnsomt å bytte fra en bærbar til en stasjonær maskin. Kjøper man for eksempel en ferdigbygget Komplett-PC, har man en god basismaskin man kan bygge videre på, ved å installere ekstra skjermkort til spill, eller enkelt utvide med flere harddisker, tipser Berg. 

Så du denne? PC-en du kan bruke til studier og gaming

Men det er selvsagt ikke alltid hensiktsmessig å velge en stasjonær PC.


– Ta en vurdering på hvor, når og hva du skal bruke maskinen til. Det finnes etterhvert mange kraftige laptoper som fortsatt har lav nok vekt til at den fint kan være med i sekken, sier eksperten. 

6. Du har vært uheldig

Om du har ødelagt maskinen din, for eksempel ved å søle drikke eller at du har mistet den i bakken, kan det i mange tilfeller være bedre å bytte hele PC-en.



Har du ikke verdigjenstandsforsikring eller en annen forsikring som dekker skaden, kan det ofte bli fryktelig dyrt å få PC-en reparert. I de fleste tilfellene vil det da lønne seg å kjøpe en ny maskin, siden du må stå for disse kostnadene selv.

– Har du derimot knust skjermen, men resten av maskinen er like hel, kan du koble den til en ekstern skjerm og bruke den som en stasjoner PC, tipser Berg. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.