Virtual reality, eller virtuell virkelighet som vi sier på godt norsk, har vært en snakkis innenfor tech-miljøene i årevis. Nå er de første løsningene tilgjengelig i butikk og bransjeorganisasjonen Elekronikkbransjen spår at VR-utstyr vil stå på manges ønskelister til jul.

– Vi i Elektronikkbransjen ser det er stort fokus på VR for tiden, med ulike produsenter og type løsninger, fra billige briller til dyrere oppsett. Vi tror VR kommer til å vokse kraftig framover, og på forbrukersiden er det nok særlig spill og virtuelle opplevelser som for eksempel dykking eller fornøyelsesparker som vil drive bruken. VR kommer til å stå på manges ønskeliste til jul, og de første løsningene er allerede i butikk, sier Marte Ottemo, som er kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen, Norges største interesseorganisasjon for leverandører og forhandlere av alle typer elektronisk utstyr.

Les også: Endelig er slippdatoen for Playstation VR klar

Men hva er egentlig VR?

– Man må rett og slett prøve VR for å forstå hva det er, forklarer VR-ekspert Christer-André Fagerslett i VR-selskapet Dimension 10. Han fortsetter:

– Men helt kort fortalt er virtual reality en datagenerert verden du blir fullstendig oppslukt av. Det handler om realistisk følelse av tilstedeværelse i en dataskapt verden.

Han forsikrer oss om at vi snart vil forstå. Smart skal nemlig få teste HTC Vive, som er noe av det heteste utstyret som finnes innen VR akkurat nå.

Når man trer på seg VR-brillene blir man visuelt separert fra den virkelige verden – og ser, hører og beveger seg rundt i et fiktivt univers.

Og det er sant som Fagerslett sier, en må rett og slett oppleve det for å virkelig forstå hva VR er. Ved hjelp av et par VR-briller, som dekker øynene fullstendig, opplever vi en helt annen virkelighet.

KOMMER SNART: I oktober kommer Sonys VR-satsning, Playstation VR, som er kompatibel med Playstation 4. Foto: Afp

I disse dager rulles VR-teknologien ut for fullt. Det er ikke lenger noe som kun er forbehold spesielt interesserte: Du finner 360 graders bilder og videoer i Facebook-feeden, stadig flere smarttelefoner støtter teknologien og både VR-briller og 360-kameraer er plutselig tilgjengelig til en overkommelig pris. 

Men om du trodde VR var noe nytt tar du grundig feil. Fagerslett har arbeidet med VR i rundt fem år og er blant dem som har aller lengst erfaring med VR i Norge. Likevel er Fagerslett på sett og vis «sent ute».

Sjekk også: Dette armbåndet vet hvor full du er

200 år gammel idé

Vi må nemlig spole helt tilbake til 1838 for å finne de første forsøkene på å skape en virtuell virkelighet, skriver Mashable.

På denne tiden fant den britiske fysikeren Charles Wheatstone ut at hjernen forsto todimensjonale bilder som tredimensjonale når man så på to like bilder gjennom et kikkertliknende apparat, et såkalt stereoskop – som bygger på nøyaktig det samme designprinsippet som dagens lavbudsjetts VR-headset og Google Cardboard, der man stikker inn smarttelefonen og bruker den som skjerm.

STEREOSKOP: Bildet viser en variant av stereoskopet, som Charles Wheatstone fant opp. Det er imidlertid ikke kjent når nettopp dette apparatet ble laget. Foto: Pixabay

Men innovasjonen stanset selvsagt ikke der. Ifølge teknologisiden The Memo ble en flysimulator utviklet så tidlig som i 1929, det første headsettet kom i 1961 og i 1962 lagde amerikaneren Morton Heilig, som av flere blir kalt VR-teknologiens far, en 3D-film-simulator han kalte for Sensorama.

VR-flopp på 90-tallet

Enkelte pionerer så tidlig potensialet i virtual reality, men selv om viljen var der skulle det ta tid før teknologien kunne gi forbrukeren en opplevelse som var virkelighetsnær nok.

De som vokste opp på 90-tallet husker kanskje VR-simulatorene som var plassert rundt på kjøpesentre. På omtrent samme tid lanserte også spillprodusenter som SEGA og Nintendo sine egne VR-devicer, som ifølge The Memo floppet på grunn av høye priser, altfor høye forventninger etter massiv medieomtale – og fordi brukeropplevelsen ikke var bra nok. 

– VR floppet først og fremst på 90-tallet fordi det rett og slett IKKE GIKK. Maskinene hadde ikke nok datakraft til å produsere mange nok bilder per sekund og god optikk var altfor dyrt for privatpersoner, forklarer Fagerslett.

Dagens VR-utstyr har relativt billig/dårlig optikk som fordreier bildet kraftig, men dagens datamaskiner er i stand til å kompansere for dette digitalt. Dette var umulig tidligere.

Nå er VR omsider her, og Fagerslett er sikker på at VR innen kort tid vil bli allemannseie.

Hvorfor kommer VR nå?

Smarttelefonenes utbredning de seneste årene – med skjermer med høy oppløsning, og med akselerometer, gyroskop og magnetometer som registrerer hvordan du beveger telefonen – er noe av det som har vært avgjørende for at VR nå vil få et kommersielt gjennombrudd, ifølge Fagerslett.

Denne teknologien har eksistert lenge – og blitt benyttet blant annet i militæret – men med masseproduksjon av disse komponentene har prisene falt kraftig.

Et annet viktig moment er at mange sentrale aktører med tjukke lommebøker har investert mye i VR-teknologien. Facebook kjøpte Oculus i 2014 til svimlende 20 milliarder kroner. Google satser også tungt på VR og både spill- og mobilprodusentene er i full sving med utvikling av både software og hardware.

INVESTERT STORT I VR: Facebook-gründer Mark Zuckerberg har kjøpt opp selskapet bak Oculus Rift og i disse dager dukker stadig nye VR-features opp på Facebook. Foto: Afp

Hva kan VR brukes til i dag?

Vi hører mye om hvordan VR vil forandre hverdagen vår i fremtiden og hvor virkelighetsnære noen av VR-opplevelsene føles – men hvis man kjøper seg VR utstyr i dag, hva er egentlig tilgjengelig?

– Det spørs helt på hvilket headset du kjøper. Mange er nok ikke klar over det, men det er kun Valve, spillutvikleren som sammen med HTC har laget HTC Vive, som jobber mot å støtte alle headset på markedet. Oculus har sperret av sitt innhold for konkurrentene, forklarer Fagerslett.

Av innholdet som er tilgjengelig nå er det særlig spill som er populært: Adventure-spill, utforskende spill, ulike kjørespill, skytespill og spill innen grøssersjangeren.

POPULÆRT MED SPILL: VR vil antakeligvis bli brukt til langt mer enn underholdning, men i dag er det VR-spill som er det mest populære bruksområdet. Foto: Reuters

Ellers finnes det også innhold tilgjengelig innenfor undervisning og opplæring, 360-filmer og pornobransjen har fått øynene opp for teknologien. I tillegg har enkelte aktører i boligbransjen kastet seg på VR-bølgen. Bolig- og produktvisualisering er spådd å bli stort, og ifølge Forbes vil VR revolusjonere hvordan vi shopper.

Men det er ikke bare å kjøpe seg et Oculus Rift- eller HTC Vive-headset. Har du ikke riktig PC så vil du ikke engang få åpnet spillene. Har du en gaming-PC fra før av kan du enkelt sjekke om den er VR-ready ved hjelp av en test på Steam, forklarer Fagerslett.

– Det er sjokkerende få laptoper som er gode nok nå, men har du en kraftig gaming-PC fra før kan det hende du ikke behøver å oppgradere den. Bygger du en PC selv til rundt 15.000 kroner så har du en maskin som er bra nok til det som er tilgjengelig i dag, sier han.

Dette må du passe på

Enn så lenge er det forsket lite på seneffektene ved VR-bruk, men Fagerslett forsikrer oss om at hverken han eller noen han kjenner i VR-miljøet har fått skader.

– Enkelte blir svimle og faller når de prøver VR for første gang – og det kan jo være litt skummelt. Ellers er det mange som blir kvalme, forklarer han.

Om man blir kvalm bør man slutte å spille ganske raskt. For om du allerede har blitt kvalm, så vil du bare bli verre av å spille videre – men farlig er det mest sannsynlig ikke.

– Det er en tilvenningssak for mange, men noen blir kvalme hver gang de prøver. Det er rett og slett urinstinktet i oss som gjør at noen reagerer på denne måten. Hjernen sjekker hele tiden om sansene har rett, og om de ikke er det så blir du kvalm. Det er som om du har spist gift og kroppen vil kvitte seg med den, fortsetter Fagerslett.

Ellers advarer han barn under 12 år mot å bruke VR, fordi headsettene i hovedsak er tilpasset voksne. På enkelte briller kan man justere avstanden mellom linsene, men for små barn vil avstanden likevel være for stor. Det gjør at øynene tvinges til å se i hver sin retning, noe som ifølge Oculus kan føre til ubehag og negative helseeffekter.  

IKKE FOR BARN: Det kan være skadelig for barn å bruke VR-briller fordi avstanden mellom linsene ikke er tilpasset bredden mellom barns øyne. Her viser Fagerslett frem et Oculus Rift-headset (t.v.) og et HTC Vive-headset. Foto: VG Partnerstudio

Til slutt får Smart leke seg med HTC Vive. Etter å ha kuttet meloner med fiktive sverd, beskyttet en borg med pil og bue, kastet granater i Arizona, sett en 360-graders kortfilm fra et fiktivt verdensrom og laget glitrende og fargerike kunstverk i 360 grader, så er konklusjonen klar: 

VR er gøy, mye er imponerende godt laget og det er faktisk litte grann slitsomt (VR-trening blir helt klart en greie, folkens).

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.