Så mye har TV-en forandret seg de siste 20 årene
Det er ikke bare TV-vanene våre som har endret seg de siste årene, dens utseende har også fått en total «makeover».
I 1954 sendte NRK sin aller første prøvesending, og i 1972 kom farge-TV. TV-ens historie er utvilsomt lang, og de siste årene har teknologiutviklingen virkelig skutt fart.
Hege Michelsen er dekan ved avdeling for TV-fag på Høgskolen i Lillehammer, og har en bred mediekompetanse fra både produksjon og undervisning i blant annet TV-fag. Hun forklarer at det er på to hovedområder den har utviklet seg de siste årene.
Les også: Slik blir du en mester på Apple TV
– Det har skjedd utrolig mye. I dag bruker vi i større grad mobile enheter når vi ser på TV. I tillegg har den teknologiske utviklingen gått veldig raskt. Dagens TV-er er mye bedre teknisk sett, noe som blant annet gir oss en veldig mye bedre billedkvalitet. Jeg tror ikke folk helt husker tilbake og skjønner hvor mye bedre kvaliteten faktisk har blitt, sier Michelsen til Smart.
Satt du tett inntil skjermen for tjue år siden, så du ikke detaljene noe bedre, men kunne tydelig se at bildet var bygget opp av røde, grønne og blå prikker. I dag ser man porene i ansiktene til personene på skjermen – selv når man ikke sitter inntil.
– Det at bildene har blitt så innmari skarpe gir andre muligheter for å fortelle historier på TV. Det har gjort noe med lyssetting, billedkomposisjon, sminke og hvordan mennesker fremstilles. Det påvirker i veldig stor grad hvordan innhold produseres.
Les mer: Slik velger du riktig TV
Men det er selvsagt ikke bare bildene som har endret seg. Spoler vi tjue år tilbake var den typiske folke-TV-en mellom 25 og 28 tommer. I dag har den vokst seg så stor som 55 tommer, og den monteres gjerne opp på veggen.
– Det at vi i dag henger TV-ene på veggen har gjort at den i enda større grad enn før har blitt et møbel i stua. Vi bor i større boliger og avstanden til TV-en har blitt lenger enn før, noe som nok har bidratt til at det er mulig med store skjermer hjemme.
Vi har funnet frem noen av de viktige høydepunktene i TV-enes utvikling de siste tjue årene:
Fra tykk til flat
I dag er det TV-er med LED- eller OLED-skjermer som gjelder, men det er ikke mange årene siden valget sto mellom LED (eller LCD som man typisk kalte det) og plasma. Enda et par år tilbake var det dype TV-er med bilderør.
– Mellom bilderør-TV-ene og flatskjermene var det enkelte som kjøpte bakprosjektor-TV. Størrelsen skremte, så de nådde ikke helt ut.
Sjekk også: Netflix-triksene du bør kunne
I de første årene med plasma-TV-er var prisene høye, og det var ikke før LED-TV-ene kom – som var utviklet fra dataskjerm-teknologi – at prisene ble mer konkurransedyktige.
– Det var virkelig en investering å kjøpe ny TV, et skikkelig innhugg i familieøkonomien – og det gjorde nok at mange ikke investerte i plasma. Det var dessuten mange ting man måtte passe på med plasma. De var ikke laget for TV-spill, og en måtte ikke ha samme kanal på for lenge om gangen. Bildet kunne brenne seg inn om det sto stille for lenge.
1996: DVD-formatet lanseres
1996: NRK oppretter en TV-kanal nummer to, nemlig NRK2
1999: De første plasma-TV-ene kommer på markedet
2007: Canal Digital er den første aktøren med dekoder som støtter sendinger i HD-kvalitet
2007: Den første Apple TV-boksen kommer
2008: Blu-ray kommer
2009: Det analoge bakkenettet stenges
2009: TV2-programmet «Allsang på Grensen» var den første norske TV-sendingen ble sendt i HD-kvalitet
2011: Fotballkampen mellom Norge og Kypros var første norske TV-produksjon som ble produsert i 3D
Les også: Slik får du raskest mulig internett hjemme
TV-ene blir smarte
Michelsen forklarer at det mest revolusjonerende som skjer med TV i dag er at publikummet i stor større grad setter sammen sitt eget underholdningstilbud. Tilbudet har på kort tid blitt mye større – og man kan nå selv velge når man vil se på de fleste programmer. Vi er på vei vekk fra tradisjonell lineær TV-titting, og det påvirker i veldig stor grad hvordan TV-innhold vil produseres i framtiden, mener hun.
Hun omtaler det som en stor «døgnåpen godtebutikk», og at utfordringen konsumentene har i dag, er at det er vanskelig å bestemme seg for hva man skal se på.
– Det som blir spennende nå er å se hva Smart-TV vil ha å si for publikum fremover, når man løfter historiefortellingene fra de små skjermene og opp på den store hjemme-TVen. Mange ser for seg at publikums delaktighet i TV-sendingene vil bli viktigere. Vi kan forvente at publikum vil kreve mer interaktivitet, og det blir spennende å se hvordan for eksempel spill og interaktivitet vil bli integrerte deler av historiefortellingen.
På grunn av den gode økonomien i Norge, og fordi vi har god internettdekning her til lands, pushes ny teknologi ut svært raskt.
– Jeg tror ikke det norske publikummet er klar over at vi ligger i bresjen når det gjelder å ta i bruk ny teknologi.
Les også: FIFA-landslaget om FIFA 17: Syv ting som er bedre i år
2012: Netflix lanseres i Norge og flere andre land utenfor USA
2012: HBO Nordic lanseres
2015: 67 prosent av befolkningen ser på TV daglig. Til sammenligning så 82 prosent på TV daglig i 2000.
2016: Viasat lanserer Norges første Ultra HD-kanal (4K)
Kilder: SSB, aktørenes nettsider
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.