Hvis du skal kjøpe deg en stasjonær PC i dag har du flere valg: Du kan kjøpe en vanlig PC fra en av de kjente produsentene, du kan kjøpe en ferdigbygget PC, eller du kan velge å kjøpe komponenter og bygge helt selv. 

– Den mest åpenbare fordelen med å bygge selv er at du får en maskin med komponenter skreddersydd etter dine behov, fremfor en som er laget for å passe for «alle», sier Asbjørn Tollnes, som er produktansvarlig i Komplett. 

Ved å bygge selv vet du nøyaktig hva som befinner seg i kabinettet. Det gjør det enkelt for deg å oppgradere maskinen med nye komponenter når maskinen blir eldre. Dermed får du en PC som varer mye lenger – bra for miljøet og bra for lommeboka, sier eksperten. 

På tide med ny PC? Se utvalget av Komplett-PC her

– Enklere enn mange tror

En som nylig har debutert som PC-bygger er 10. klassingen Ola Johan Ranvik. Som unge gamere flest, hadde Ranvik lenge drømt om en heftig gaming-rigg med god ytelse. Og da konfirmasjonsdagen endelig kom og gavebordet var fylt med konvolutter, var det enkelt å velge hva han skulle bruke pengene på; en gamer-PC fra Komplett, skreddersydd for hans favorittspill.

Ifølge den unge gameren trenger det ikke nødvendigvis være vanskelig å sette sammen en PC, men det krever at en gjør litt forarbeid.

– Start med å finne ut hvilke egenskaper du er på jakt etter i en PC. Jeg brukte mye tid på YouTube for å finne inspirasjon og tips til hvilke komponenter jeg skulle velge, og hvordan maskinen skulle se ut, forteller Ranvik. 

Skal du bygge PC? Se Kompletts instruksjonsvideo her

Deretter lønner det seg å sette opp et enkelt budsjett, og finne ut hvilke komponenter du ønsker å bruke mest penger på. 

ALLSIDIG: Etter grundig vurdering endte Ranvik opp med en PC som passer perfekt til å spille Fortnite, Overwatch og CS:GO, men som også fungerer godt til både videoredigering og skolearbeid. Komplett

Om selve byggingen forteller 10.klassingen at det gikk langt bedre enn forventet. 

– Det var litt utfordrende i til å begynne med, men det var enklere enn det mange kanskje tror. Jeg er storfornøyd med resultatet, så det var helt klart verdt jobben, understreker Ranvik.

Synes du det er vanskelig å plukke ut komponenter selv? Da kan du velge en av Kompletts ferdige pakker. Du kan velge om du skal sette PC-en sammen selv, eller om den skal komme ferdig bygget. 

Disse komponentene trenger du

Før du går til innkjøp av innmat til din nye PC, er den en vesentlig ting du må huske på: Komponentene passe sammen. 

– Det er for eksempel ikke alle prosessorer som er kompatible med alle hovedkort, og det er ikke sikkert at komponenter som fysisk passer sammen er kompatible likevel, sier Tollnes, og legger til at det er viktig å lese instruksjonene nøye. 

– Det er lett å gjøre det riktig, men det er også lett å gjøre feil – og da må man kanskje kjøpe nye komponenter.

Her er PC-bygger-ekspertenes viktigste tips til hva man bør tenke på om man skal velge komponenter til en gaming-PC:

Hovedkort

Hovedkortet er gjerne det første du velger når du bygger PC. Det viktigste du må tenke over når du velger hovedkort, er at dette påvirker hvilke valg du kan ta når du skal plukke de andre komponentene.

Velger du et hovedkort med Intel-chipsett, så betyr det at du ikke kan velge en AMD-prosessor – og omvendt – siden de ikke er kompatible. Setter du sammen komponenter som ikke støtter hverandre vil maskinen rett og slett ikke fungere.

– Er du en skikkelig entusiast kan du velge hovedkortet Socket 2066, som er Intels entusiastplattform. Ellers er Intel hovedkort med Socket 1151 med støtte for niende generasjons prosessorer det som gir mest ytelse for pengene, forklarer PC-eksperten.

CPU (prosessor)

CPU, hovedkort og RAM (minne) er de aller viktigste komponentene i maskinen – og særlig CPU er det lønnsomt å legge litt penger i, så sant du ikke bare skal spille. De som spiller bør legge pengene i skjermkort.

RAM (minne)

De aller fleste hovedkort har i dag to minnekanaler, og derfor bør du kjøpe minnekort i par eller i et kit, slik at du kan utnytte begge kanalene. 

Alle nye hovedkort bruker i dag DDR4, men det er fortsatt mulig å få tak i eldre DDR3-brikker, så pass på at du kjøper riktig. Du bør minimum ha 8GB RAM, men ettersom minnet er det enkleste å oppgradere senere er det ikke veldig farlig å kjøpe for lite.

Skjermkort

Skjermkort koster gjerne litt, men om du legger i noen ekstra kroner i dette, så betyr det også at det vil kunne vare lenger. Her er det altså du (eller lommeboka) som må ta en avveining.

Les mer: Nå er neste generasjons grafikkort her

SSD

Å velge lagring er noe av det enkleste man kan velge. I dag er det SSD-lagring som gjelder. 

Ekstra harddisk

Har du bruk for ekstra lagringsplass på PC-en kan du kjøpe en ekstra harddisk i tillegg til SSD-en, hvor du kan lagre filer. Bygger du inn en harddisk med 1 TB vil du kunne lagre det meste på maskinen din.

Strømforsyning

I valg av strømforsyning bør du igjen tenke på fremtiden, påpeker ekspertene. Kjøper du strømforsyning med minimum 600-750 Watt kan du være sikker på at den kan brukes neste gang du oppgraderer datamaskinen.

Kabinett

Her i Skandinavia er vi gjerne opptatt av at PC-en skal se stilren ut. Velg et du liker, og som har god lyddemping. For å gjøre det enklest mulig å oppgradere i fremtiden, lønner det seg å kjøpe både kabinett og hovedkort i ATX-størrelse. Da får du bedre plass og flere oppgraderingsspor.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.