Den første «notebook»-maskinen til Apple kom for ti år siden, og fikk navnet MacBook. Siden den gang har det skjedd mye, men de siste fire årene har oppgraderingene vært relativt beskjedne.

Under lanseringen denne uken kom overhalingen folk har ventet på: Tre flunkende nye MacBook Pro-modeller ble vist frem. To av dem med en funksjon vi ikke har sett tidligere, nemlig «Touch Bar», hvor den øverste tastaturraden er byttet ut med en trykkfølsom skjerm som endres basert på hva du holder på med.

Les også: En måned med iPhone 7: Her er dommen

– Dette er en maskin som mange har ventet på svært lenge. Apple la et stort press på seg selv ved å vente i fire år, og umiddelbart synes jeg at de innfridde med nye MacBook Pro, sier teknologiekspert Daniel Rosenquist, som står bak Apple-bloggen «Det store eplet», som han skriver fra New York.

APPLE-EKSPERT: Journalist og teknologiblogger Daniel Rosenquist har allerede kjøpt den nyeste MacBook Pro-maskinen, og deler sine tips til valg av riktig maskin. Foto: Privat

Store nyheter på utsiden

Han trekker frem «Touch Bar» som den viktigste oppgraderingen.

– «Touch Bar» er en veldig spennende nyhet. Den ser ut til å kunne mer enn noen hadde turt å tro på forhånd. Mange fryktet at det ville bli en morsom gimmick, men den ser ut til å faktisk være veldig nyttig. Apple har heldigvis åpnet «Touch Bar» for utviklere, slik at den støtter favorittprogrammene dine på sikt. Dette har jeg troen på.

Sjekk også: Bli en mester på Apple TV med disse triksene

«TOUCH BAR»: Apple-sjef Tim Cook innledet og avsluttet showet torsdag kveld. Her introduserer han den nye «Touch Bar»-funksjonen. Foto: Reuters

I tillegg har Apple byttet ut alle de gamle portene med Thunderbolt 3-porter, også kalt USB type-C.

Det betyr at USB-portene vi er vant med forsvinner, og det samme gjør strømporten og resten av portene vi bruker til å koble maskinen til eksterne enheter. Fra og med nå skal alt – lading og tilkobling – skje via Thunderbolt 3.

Les mer: Høydepunktene fra Google-lanseringen

Det eneste unntaket er hodetelefon-inngangen, som i motsetning til iPhone 7 ikke er blitt byttet ut med en lightning-inngang.

Per i dag vil endringen antakeligvis øke behovet for bruk av overganger, men med tiden kan de nye portene bety slutten på ledningskaos. I det minste om vi skal tro Apple.

SI FARVEL TIL PORTENE: De nye maskinene vil være utstyrt med fire Thunderbolt 3-porter, og portene vi kjenner fra før er borte. Foto: Reuters

Apple-eksperten gir Smart-leserene sine beste råd i jungelen av valg når man skal kjøpe en ny MacBook Pro:

Steg 1: Riktig størrelse

Ifølge Apple-bloggeren lønner det seg å ha et realistisk syn på hva man faktisk trenger, og første steg på veien er valg av riktig skjermstørrelse.

– 13-tommeren er for folk flest, og er blant annet svært mobil. 15-tommeren er for de som jobber med bilde- eller videoredigering, og har bruk for mer plass på skjermen. 15-tommeren er også mye dyrere, blant annet fordi den har dedikert grafikk-kraft, sier Rosenquist.

Under lanseringen pekte Apple på at den minste modellen av nye MacBook Pro er kraftigere, mindre og lettere enn dagens MacBook Air-modell.

Så du denne? Slik bygger du din egen PC hjemme

Steg 2: «Touch Bar» eller ikke

Om valget faller på 13-tommeren kan du velge mellom en maskin med «Touch Bar» og en som har vanlig tastatur. Om du ikke ser behovet for den nye funksjonen, kan du spare noen tusenlapper på å velge den vekk, tipser eksperten.

Steg 3: De vanskelige valgene på innsiden

Det er selvsagt ikke bare på utsiden at de nye MacBook-maskinene har fått en overhaling. På innsiden er det også mye nytt, og det er kanskje særlig her at mange møter på utfordringer i valg av ny maskin.

Nå har alle MacBook Pro-modellene retina-skjerm som standard – og skjermene er selvsagt bedre enn tidligere, men det betyr at man ikke lenger kan velge. 

BEDRE SKJERMER: De nye maskinene har alle sammen retina-skjerm, og de er blitt enda bedre enn tidligere. Foto: Reuters

Det man kan endre på er lagringsplass, prosessor og minne.

– Når du har bestemt deg for størrelse kan du også velge mellom Apples to grunnkonfigurasjoner. Her er forskjellen først og fremst lagringsplassen, og det er dyrt å kjøpe mer enn du trenger. Her tar også Apple seg veldig godt betalt for de større harddiskene.

Har du allerede en Mac kan du trykke på Eple-ikonet oppe i hjørnet, velge «om denne maskinen» og gå til «Lagring». Der får du en enkel oversikt over hvor mye plass du bruker. Ta en seriøs vurdering på hva du trenger, råder Rosenquist.

Sjekk også: Netflix-triksene du bør kunne

Videre kan man velge å oppgradere til en raskere prosessor og mer arbeidsminne (RAM).

– Alle disse valgene er først og fremst for de som trenger mer kraft enn det folk flest har bruk for. Spiller du tunge spill, eller jobber med flere tunge programmer samtidig, kan du vurdere det. Ellers ville jeg droppet oppgraderingene, forklarer Apple-bloggeren.

Like etter lanseringen bestilte Rosenquist en ny MacBook Pro-maskin. Han valgte selv en 13-tommer og oppgraderte den litt.

– Jeg kjøpte 13-tommeren fordi den er veldig enkel å ta med seg rundt. Jeg kjøpte den minste harddisken, fordi jeg ikke er i nærheten av fylle den jeg allerede har. Det eneste jeg oppgraderte er arbiedsminnet (RAM), fordi jeg ofte har mange programmer kjørende samtidig. Utover det var det ingen grunn for meg til å bruke mer penger på en maskin som allerede er kraftig nok.

Den minste MacBook Pro-maskinen starter på 15.990 kroner og den største kan havne på så mye som 45.890 kroner.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.