Har du en smarttelefon har du kanskje opplevd å måtte bytte ut laderen på et eller annet tidspunkt.

Ofte er det slitasje eller brukerfeil som gjør at laderen slutter å fungere. Et klassisk tilfelle, som både gjelder iPhone-ladere og ladere fra andre merker, er at laderledningen blir slitt like ved laderpluggen.

Les også: Lad telefonen raskere med disse triksene

Plasten rundt ledningen trenger ikke nødvendigvis ha blitt brutt, men gjentatt vriding og bøying kan gjøre at det blir brudd på ledningene – slik at laderen slutter å fungere.

Kan man fikse en ødelagt lader hjemme?

– Å reparere elektriske komponenter selv er ikke noe jeg anbefaler, men nå er de fleste ladere modulære, slik at man enkelt kan kjøpe en ledning som går inn i adapteret. Det betyr at man kan erstatte kun ledningen dersom det er brudd på denne. Om dette ikke går, er noe feil med selve adapteret som går i veggen. Da er det lite annet å gjøre enn å kaste det på en forsvarlig måte og skaffe en ny, forklarer Truls Aleksander Hammer, som er nordisk produktsjef for mobil og nettbrett i Komplett.

Så du denne? En måned med iPhone 7: Her er dommen

Slik tar du best vare på laderen din

Ifølge mobileksperten i Komplett er det en smal sak å hindre ladere fra å bli ødelagt. Det gjelder helt enkelt å ta vare på dem.

– Dette innebærer å ikke utsette de for vann eller fukt, og passe på at ledningen ikke klemmes eller bøyes for mye.

Men dette med å klemme og bøye på ledningene er ofte roten til problemet, og å unngå dette er lettere sagt enn gjort.

På YouTube florerer det imidlertid av «hacks» som skal hjelpe, og Smart har plukket frem tre populære triks som forsterker ledningen:

Pennetrikset:

Dette tipset er det aller enkleste, og du har helt sikkert en ekstra penn slengende hjemme. På et minutt har du forsterket ledningen på laderen din.

OBS! Triksene må IKKE benyttes på ladere som allerede er slitt eller ødelagt. 

Les også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

DETTE TRENGER DU: Lader og en kulepenn. Foto: VG Partnerstudio

SLIK GJØR DU: Skru pennen fra hverandre og hent frem den lille fjæren som er inne i pennen. Foto: VG Partnerstudio

Sjekk også: Så mye har mobiltelefonene forandret seg

SLIK GJØR DU: Sett fjæren på ledningen, og snurr den rundt. For at fjæren ikke skal skli nedover, kan du feste fjæren ved å snurre den litt over den tykkeste delen av ledningen. Foto: VG Partnerstudio
FIKS FERDIG: Nå skal det litt mer til før laderledningen får et brudd. Foto: VG Partnerstudio

Perletrikset:

Dette trikset gir deg en dekorativ laderledning, i tillegg til at ledningen blir forsterket. Fyll hele ledningen med perler, eller sett på perler bare ved laderpluggen.

DETTE TRENGER DU: Perler, saks og lader. VG Partnerstudio
SLIK GJØR DU: Klipp perlene og brett dem over laderledningen. Foto: VG Partnerstudio
TA-DAA: Fyll ledningen med perler i én farge eller lag et mønster med ulike farger. Foto: VG Partnerstudio

Trådtrikset:

Har du knytt makramé-knuter tidligere, vil dette trikset gå som en lek – men hvis du ikke er kjent med teknikken vil nok dette ta litt tid.

DETTE TRENGER DU: En lang tråd eller hyssing og lader. Foto: VG Partnerstudio
SLIK GJØR DU: 1. Start med å knyte tråden øverst på ledningen, slik at du har like lang tråd på begge sider. 2. Legg trådene som på bildet over, med en løkke over ledningen på venstre side. Tråden som ligger på høyre side tar du bak ledningen og gjennom løkken. Stram knuten. 3. Gjør deretter det samme på motsatt side: Lag en løkke over ledningen på høyre side. Ta tråden på venstre side bak ledningen og gjennom løkken. Stram knuten. Gjenta punkt 2-3. Foto: VG Partnerstudio
RESULTATET: Stilig og litt sterkere ledning enn uten makramé-knuter. Foto: VG Partnerstudio

Brannvernforeningen: Ladere er ikke et stort problem

Vi har vel alle hørt at vi egentlig ikke skal lade telefonen om natten. Likevel lader syv av ti nordmenn mobiltelefon eller nettbrett om natten, ifølge en undersøkelse TNS Gallup utførte for If Skadeforsikring i fjor.

– På et generelt grunnlag har vi ikke inntrykk av at ladere er et stort problem med tanke på brann. Likevel vil vi anbefale at folk lader på en god og trygg måte, og unngår å lade på natten om det er mulig, sier Tor Erik Skaar i Norsk Brannvernforening.

Les også: Slik blir du kvitt iOS 10-problemene

Hva med ødelagte ladere, utgjør de en større brannfare?

– En slitasje i kontaktpunktet vil kunne øke risikoen for varmgang, og derfor vil dette gi en høyere brannrisiko, men vi ser ikke at dette gir utslag på brannstatistikken. I de tilfellene det likevel begynner å brenne er det ofte flere faktorer som spiller inn. For eksempel dårlig kontakt, at man samtidig lader telefonen i sengen og at man ikke bruker originalt utstyr. Dette gjelder forsåvidt for alt småelektronisk utstyr, slik som PC-er, sier Skaar.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.