Du har sikkert våknet opp med dundrende hodepine og ønsket at noen hadde rådet deg til å ikke ta den siste ølen, eller de siste tre. Men du har antakeligvis aldri tenkt at et smartarmbånd kan hjelpe deg med å avgjøre når du bør ta kvelden – enten du vil eller ei.

Et armbånd som gjør nettopp dette er allerede utviklet, men om det blir til salgs for vanlige forbrukere er fortsatt uvisst, skriver Reuters.

Sjekk også: Ti triks som får mobilbatteriet til å vare lenger

Måler gjennom svetten

Armbåndet, som har fått navnet BACtrack Skyn, har den siste tiden fått bred mediedekning etter at selskapet som står bak smartarmbåndet ble tildelt 200.000 dollar i en konkurranse arrangert av amerikanske National Institutes of Health.

Produktet, som er siste nytt innen medisinsk teknologi og personlige wearables, har spesielle sensorer på undersiden som måler alkoholnivået i blodet gjennom svetten på huden.

 Sier fra når brukeren er for beruset

BACtrack tilbyr også vanlige alkoholmålere, og lanserte allerede i 2013 en blåsemåler som synkroniseres mot smarttelefon.

I likhet med denne måleren vil også armbåndet sende informasjon via blåtann. I applikasjonen kan man få oversikt over brukerens alkoholnivå og en skal kunne legge inn en maksimumsgrense, slik at mobilappen sier ifra når brukeren nærmer seg denne grensen.

AV-OG-TIL: Bra om teknologi kan bidra til mer alkovett

Om dette armbåndet vil kunne hjelpe alkoholikere eller hindre berusede mennesker i å fyllekjøre gjenstår å se, men Kari Randen, som er daglig leder i kampanjeorganisasjonen for alkovett AV-OG-TIL, er positiv til teknologi som kan bidra til at flere får mer alkovett og som gjør det enklere å vite hvor mye og hvor ofte man har drukket alkohol.

POSITIV:  Daglig leder i AV-OG-TIL, Kari Randen, har ikke sett eller prøvd smartarmbåndet, men mener det kan hjelpe folk med å holde oversikt over egen alkoholbruk – om det faktisk virker slik utvikleren hevder. Foto: Irene Sandved Lunde/Bård Gundersen

– Det er mange som synes det er vanskelig å ha oversikt over eget alkoholforbruk. Dersom vi blir spurt av for eksempel legen eller forskere, har vi en tendens til å underrapportere og oppgir ofte at vi drikker mindre alkohol enn vi faktisk gjør. Så dersom dette armbåndet blir utviklet og virker, kan det være en måte for folk å holde oversikt over egen alkoholbruk på, sier Randen, og legger til at hun ikke har sett eller testet produktet.

Har du sett denne? Her er reiseappene du faktisk har bruk for

Erstatter ikke vanlige alkomålere

Ifølge selskapet tar det litt tid før etanolen transporteres gjennom huden, omtrent 45 minutter, noe som gjør at armbåndet ikke viser nøyaktig alkoholnivå i sanntid.

Det gjør at disse smartarmbåndene ikke vil erstatte blodprøver eller alkoholmålere som politi og helsepersonell bruker i dag. De kan imidlertid brukes av helsepersonell til å overvåke alkoholnivå over tid. 

Selv om teknologien altså er her, gjenstår det nå å se om smartarmbåndet vil bli godkjent av det amerikanske helse- og sosialdepartementet – og om armbåndet med tiden blir tilgjengelig for salg. 

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.