Har du fulgt litt med i timen, har du helt sikkert hørt om apper som Snapchat, Jodel og KiK – apper hvor man kan være langt mer anonyme enn på for eksempel Facebook, hvor man er registrert med fullt navn.

Ifølge Ipsos MMI har nesten 3,3 millioner nordmenn en Facebook-profil. De unge er der fremdeles, men delingen har stoppet opp – og mye av kommunikasjonen er flyttet til private kanaler, sier SINTEF-forsker Petter Bae Brandtzæg, som blant annet forsker på unges bruk av sosiale medier.

– En av årsakene til at stadig flere bruker private sosiale medier er fordi det er blitt vanlig å ha så mange venner eller følgere, slik at man ikke lenger har kontroll over hvem man kommuniserer med gjennom disse kanalene, sier Brandtzæg til Smart.

Forskeren forklarer at appene hvor man kan prate mer privat oppleves som mer kontrollerbare for brukerne.

Les også: Seks Snapchat-triks for viderekomne

– Mange ungdommer jeg har snakket med har opplevd at folk går inn og liker et bilde de har lagt ut for flere år siden. Når slikt innhold blir hentet frem og blir en snakkis, er det mange som synes det er flaut. Med de mer private sosiale mediene, og i apper som Snapchat hvor historikken forsvinner, unngår man dette.

Øker sikkerheten for å holde på tillit

Men det er ikke bare brukerne som er opptatt av å verne om innholdet som deles. Sosiale medier-aktørene har også blitt mer opptatt av dette, ifølge Brandtzæg.

– I dag opplever man i større grad nettangrep enn tidligere. Her om dagen gikk Spotify, Twitter og flere andre sider ned for telling. Siden aktørene ønsker å holde på brukernes tillit, blir dette med sikkerhet stadig viktigere også for dem.

Et grep flere av aktørene gjør er å kryptere innholdet som brukerne deler, såkalt ende-til-ende-kryptering, for å hindre at innhold kommer på avveie i nettangrep.

Facebook lanserte nylig en slik funksjon i Messenger-appen, og tidligere i år innførte WhatsApp denne funksjonen for alt innhold som deles, skriver blant annet Wired.

Sjekk også: Sjekk hva Facebook tror de vet om deg

Her har du oversikt over noen av de populære chatte-appene:

Jodel (gratis, App Store og Google Play)

POPULÆRT: På Jodel følger man ikke vennene sine, men alle som poster noe i nærheten. Foto: Skjermdump iPhone

Jodel er en anonym app der man kan dele bilder og tekst med brukere som befinner seg innenfor en rekkevidde på ti kilometer. Det betyr at om du befinner deg i Oslo, så kan du ikke se innhold som er delt i Bergen, eller motsatt.

Man trenger ingen brukerkonto for å sette i gang, og selv om appen har 17-årsgrense, er det mange unge som bruker det sosiale mediet.

Les også: 11 skjulte iPhone-triks du neppe vet om

Innholdet som deles forsvinner ettersom nytt innhold kommer inn – eller om brukerne «stemmer ned» posten. Får man fem minuspoeng på et bilde eller en tekst, blir innholdet slettet.

Norske medier har først og fremst skrevet om appen i forbindelse med bombetrusler, hvor Jodel-brukere har postet trusler mot spesifikke mål. I slike situasjoner henter Kripos ut informasjon om brukerne, og flere har blitt pågrepet og dømt til fengsel i etterkant.

KiK (gratis, App Store og Google Play)

BRUKES AV MANGE: Med KiK kan man enkelt kommunisere med vennene sine - og andre som har brukernavnet ditt. Foto: Skjermdump iPhone

Med KiK kan man sende meldinger og bilder til vennene sine helt gratis. For å bruke applikasjonen må man sette opp en brukerkonto, men det er typisk at man bruker kallenavn – og kommunikasjonen er derfor ofte anonym.

Så du denne? En måned med iPhone 7: Her er dommen

Tjenesten skal angivelig ha rundt 300 millioner registrerte brukere, og omtrent 60 prosent av brukerne skal være mellom 13 og 19 år gamle, skriver VentureBeat.

Det er usikkert hvor mange nordmenn det er som bruker appen, men ifølge Brandtzæg vet man at appen er svært utbredt blant norske ungdommer.

Viber (gratis, App Store, Google Play, Windows Phone og desktop)

CHAT ELLER RING: Det er ikke all verden som skiller de ulike appene, men brukeropplevelsen er forskjellig. Foto: Skjermdump iPhone

I likhet med KiK er det med Viber enkelt å sette opp en ny bruker. Her bruker man imidlertid telefonnummeret sitt, og ikke et vilkårlig brukernavn.

I tillegg til å sende meldinger og bilder, kan man i Viber-appen også starte vanlige telefonsamtaler og videosamtaler. Det finnes også en rekke andre tjenester i appen, for eksempel spill og offentlige chatter.

Sjekk også: Hvor mye lagringsplass trenger man egentlig på telefonen?

Også Viber har i år implementert ende-til-ende-kryptering, og har en funksjon der man kan skjule samtaler, skriver TechCrunch.

Appen skal være lastet ned av mer enn 800 millioner brukere.

WhatsApp (gratis, App Store, Google Play, Windows Phone og desktop)

OPPLYSER OM KRYPTERING: WhatsApp er en av appene med flest brukere, og for selskapet bak, nemlig Facebook, har det blitt viktig at applikasjonen skal være trygg å bruke. Foto: Skjermdump iPhone

Ifølge Facebook-eide WhatsApp er det per i dag mer enn én milliard mennesker i 180 land som bruker appen. Det er mer enn dobbelt så mange som brukte appen i 2014, da Facebook kjøpte opp selskapet.

Tjenesten startet som et alternativ til SMS, og har siden blitt utvidet til å også gjelde telefonsamtaler og deling av bilder og videoer.

Les også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

– WhatsApp er veldig populært over hele verden. I land der Snapchat ikke er blitt så store, slik som Spania og Tyskland, brukes typisk WhatsApp. Veldig mange opplever at bruk av denne type apper er en effektiv måte å kommunisere på, sier Brandtzæg.

I april introduserte selskapet ende-til-ende-kryptering, og siden har flere av de andre tjenestene lansert liknende funksjoner.

WeChat (gratis, App Store og Google Play)

GIGANT I KINA: WeChat er tilgjengelig for nedlastning over hele verden, men det er først og fremst i Kina at appen har fått fotfeste. Foto: Skjermdump iPhone

Tjenesten WeChat er ikke blitt så stor på denne kanten av verden, men i Kina har appen blitt helt uunnværlig.

Ifølge selskapet har appen mer enn en halv milliard aktive brukere, hvorav de fleste er kinesiske.

– Det som er unikt med WeChat er at så å si alt er integrert i tjenesten. Appen er Kinas svar på Facebook, og alt av kommunikasjon skjer via den – men også alt fra pengetransaksjoner, bestilling av drosje og booking av reiser. Det er en veldig intelligent tjeneste, hvor man bruker såkalte chatbots. På den ene siden liker vi mennesker at andre kan ta avgjørelser for oss, men på den andre siden får WeChat veldig mye makt. Det er ikke tilfeldig hvilke restauranter eller flyselskaper som dukker opp i appen, forklarer Brandtzæg.

Stor oversikt: Her er appene for mobil betaling

Facebook er blant dem som har latt seg inspirere av WeChat, og har i likhet med den kinesiske tjenesten innført chatbots i Messenger-appen.

Snapchat (gratis, App Store og Google Play)

KJENT FOR DE FLESTE: Snapchat har blitt en viktig kommunikasjonskanal for mange nordmenn, men det er ikke i alle land at appen har blitt like populær. Foto: NTB Scanpix

Ifølge tall fra Ipsos MMI bruker mer enn to millioner nordmenn Snapchat, og så mange som 70 prosent av brukerne er innom appen hver dag.

Blant unge kvinner (mellom 18 og 29 år) har 86 prosent en brukerkonto, mens 79 prosent av menn i samme aldersgruppe bruker appen.

Kjenner du ikke til applikasjonen fra før av, så dreier appen seg om å dele umiddelbare bilder, videosnutter og meldinger med venner. Har man sett «snappen» forsvinner den, men man kan også lagre et skjermbilde av det man får tilsendt. Da får imidlertid senderen beskjed om at du har gjort nettopp dette.

Så du? Slik hindrer du å ødelegge mobilladeren

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.