Slik overlever du i et bråkete kontorlandskap
Mange irriterer seg over kollegaer som forstyrrer, prater høyt i telefonen - og ellers lager ukonsentrert bråk på arbeidsplassen. Her er overlevelsesguiden som øker trivselen i åpent kontorlandskap.
Mer enn seks av ti nordmenn foretrekker å jobbe på eget kontor, men bare 17 prosent har en arbeidsplass der de sitter i fred og ro bak lukket dør, ifølge en undersøkelse gjennomført av InFact for VG Partnerstudio.
30 prosent irriterer seg over høylytt telefonprating, og 25 prosent mener andre forstyrrelser er verst. Til sammenligning irriterer to prosent seg over kollegaers rot eller tasting på tastatur.
Les også: Slik velger du riktig MacBook Pro-maskin
Knut Inge Fostervold er førsteamanuensis ved Psykologisk Institutt på Universitetet i Oslo og har forsket mye på arbeidsmiljø og utforming av arbeidsplasser. Han er ikke overrasket over funnene.
– Dette er helt i tråd med forskningslitteraturen på dette området. Det er gjerne støy og forstyrrelser som folk irriterer seg over på arbeidsplassen, sier han til Smart.
Bli mer effektiv: Disse hurtigtastene bør du kunne i Windows
Små grep kan bedre situasjonen
Ifølge han er det flere tiltak man kan innføre for å bedre situasjonen. Man kan gjøre endringer i lokalet, men også små grep kan gjøre stor forskjell.
– Man kan for eksempel tenke seg at alle telefonene er skrudd på lydløs, og at alle går vekk når man skal ha en telefonsamtale. Det kan selvsagt være upraktisk, men det er konkrete tiltak som man enkelt kan få til på en arbeidsplass.
Selv om økt bruk av stillerom effektivt kan redusere støy ved pultene, og telefonforbud ved arbeidsplassen kan gi færre avbrytelser, er det ikke alltid at slike tiltak er praktisk gjennomførbare – eller verdt det ekstra bryet.
– Da må man vurdere fordelene opp mot ulempene, påpeker Fostervold.
Sjekk også: Slik trekker du tilbake en feilsendt e-post
Innfør felles kjøreregler for kontoret
Det er ikke nødvendigvis for å spare penger at man har åpent kontorlandskap, ofte er det for å ha mest mulig interaksjon mellom de ansatte.
– Likevel vet vi at forstyrrelser påvirker konsentrasjon og effektivitet. Det er en omkostning man som arbeidsgiver bør ta i betraktning når man setter opp en slik planløsning.
– Vil det kunne hjelpe på konsentrasjonen å bytte til lydløse tastaturer og ha hodetelefoner med støydemping tilgjengelig?
– Noen synes at det er nødvendig, mens andre ikke synes det. Da er det viktig å lage felles kjøreregler, og bli enige om hva man tåler og ikke tåler på arbeidsplassen, siden hva man aksepterer varierer fra person til person. Om man ikke er enig om dette, vil noen kunne irritere seg over andre som tilsynelatende ikke tar hensyn.
Les også: Slik får du raskest mulig internett hjemme
Skal man innføre forbud, påbud eller regler, slik som «lydløs-påbud», en «hodetelefon-regel», hvor hodetelefoner betyr «ikke forstyrr», eller at telefonsamtaler skal forbys ved pulten, bør dette være noe alle er enige om.
– Ellers bør man bare være snill og grei, og ta hensyn til andre, slik som de aller fleste gjør. Det viktige her er at man snakker sammen.
Arbeidstilsynet: Involver ledelsen og vernetjenesten
Også Arbeidstilsynet mener at innføring av kjøreregler er et skritt i riktig retning, om man er plaget med støy på arbeidsplassen.
Men om det kreves større tiltak for å senke støynivået, skal dette tas opp med ledelsen eller vernetjenesten på arbeidsplassen.
– Det er viktig å huske på at alle har krav på å ha en arbeidsplass der man ikke blir sliten av å jobbe, sier pressekontakt i Arbeidstilsynet, Per Olav Hernes.
Om støy ikke bare er en lett irritasjon, kan man laste ned ulike gratisapplikasjoner til telefonen for å få en indikasjon på hva slags nivå støyet ligger på.
På Arbeidstilsynets nettsider for støy kan man finne maksgrenser i desibel (dB) for ulike typer arbeidsplasser.
Eksempelvis skal nivået ikke overstige 70 dB på arbeidsplasser hvor det er store krav til presisjon, hurtighet eller oppmerksomhet, og det er lite støyende utstyr direkte knyttet til arbeidet. Til sammenligning ligger en vanlig samtale på rundt 65 dB, mens roping er på omlag 80 dB.
1003 personer ble intervjuet av InFact. Undersøkelsen er landsdekkende. Feilmarginen er på +/- 3 prosent.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.