De viktigste forskjellene mellom PC og Mac
Kampen mellom PC og Mac er en intens strid som har vart i mange år – selv om PC-leverandørene samlet har en langt høyere markedsandel enn Apple.
Mange av oss har tatt et standpunkt: Enten foretrekker man PC, eller så foretrekker man Mac. Apples maskiner har blitt veldig populære, men PC-ene er likevel dem det blir solgt flest av på verdensbasis.
I tredje kvartal av 2016 ble det solgt færre datamaskiner enn i samme periode i fjor, ifølge markedsanalysebyråene IDC og Gartner.
Les også: De nye MacBook Pro-maskinene: Slik velger du riktig
Lenovo er per nå størst i markedet (20,9 prosent), mens Apple er blant aktørene som har størst fall sammenlignet med fjoråret, med en markedsandel på 7,2 prosent mot 7,8 prosent i tredje kvartal av 2015, skriver Apple Insider, som gjengir de globale tallene analysebyråene har regnet seg frem til.
Men hva er det egentlig som skiller PC og Mac? Vi har laget en oversikt:
Operativsystemet er den viktigste forskjellen
Den største forskjellen mellom PC og Mac er ifølge Robin Jørgensen, som er nordisk produktsjef marketing for konsument-PC-er i Komplett, operativsystemet som maskinene blir levert med.
Sjekk også: Slik bygger du din egen PC hjemme
De fleste PC-er leveres med Microsoft Windows, et operativsystem som er laget for å fungere med mange ulike PC-merker. Det betyr at programvaren og maskinen kommer fra ulike leverandører. Fordelen med Windows er at operativsystemet er tilpasningsdyktig, mens ulempen er at det ikke nødvendigvis gir den beste ytelsen.
Apple sitt operativsystem er på sin side utviklet spesielt for Apple-maskinene, og kan i utgangspunktet ikke kjøres på andre maskiner (men det er mulig).
Også teknologiekspert Daniel Rosenquist, som skriver Apple-bloggen «Det store eplet», er enig i at operativsystemet er den viktigste ulikheten.
– Apple har laget både hard- og software, slik at det skal fungere godt sammen. iPhone har for eksempel ikke markedets beste spesifikasjoner, men er allikevel raskere enn konkurrentene, nettopp av den grunnen, sier Rosenquist til Smart.
PC-er finnes i alle prisklasser, mens Mac er «high end»
Apples maskiner er kjent for å være kostbare, men også PC-er kan ha en stiv pris. Å si at Apple er dyrere blir derfor ikke helt riktig, mener Jørgensen.
– PC-er finner du i alle prisklasser. Her har du alt fra «low end»- til «high end»-maskiner. Hva som passer best kommer helt an på hva PC-en skal brukes til. Apple har kun lagt seg i «high end»-markedet, og leverer kun det vi kaller premium-maskiner, sier han.
Les mer: Slik velger du riktig PC-skjerm
God design ikke bare forbeholdt Apple
Det er ingen hemmelighet at Apples maskiner er lekre å se på, og kjøper du en billig PC er ikke designet verdt å sammenligne – men det gjelder selvsagt ikke alle PC-er.
– Apple har alltid vært gode på design, noe de også skal ha skryt for. Men sammenlignet med PC-er i samme prisklasse, så leverer også PC-produsentene produkter med meget godt design. I motsetning til PC-produsenter har Apple segmentert bort «low end»-maskiner, som ofte blir produsert med enkle «chassis». Når man beveger seg opp i samme prisklasse betaler man også sin pris for premium-design og -materialer, sier Jørgensen.
Stort sett samme software
De fleste programmer er tilgjengelig til både Windows-maskiner og Mac. Bruker du Mac er du for eksempel ikke nødt til å bruke «Pages» eller «Keynote», men kan fint velge Microsoft sin Office-pakke, om det er det du foretrekker. Noen unntak er det selvsagt, påpeker Jørgensen.
– Dette kommer veldig an på programmet, men i dag finner man som regel de samme programmene til både PC og Mac.
Rosenquist påpeker at forskjellene mellom PC og Mac ble visket mer ut etter at Apple byttet til Intel-prosessorer for noen år siden.
Sjekk også: Slik trekker du tilbake en feilsendt e-post
– Det gjorde blant annet at omtrent alle programmer nå kjører godt på Mac. Jeg har aldri hatt problemer med kompatibilitet de siste årene.
Best på ulik type oppgavebehandling
Er du en ekte gamer, er sjansen stor for at du ikke bruker en Apple-maskin når du spiller, og jobber du i et kreativt yrke, er det nok nettopp på en Mac du aller helst vil jobbe. De ulike maskinene har nemlig spesifikasjoner som gjør at de egner seg bedre til enkelte oppgaver.
– PC blir som oftest rangert høyest når det gjelder gaming. På grunn av den store produktmiksen i PC-verden, kan PC-produsenter skreddersy unike gamer-PC-er med ny og oppgradert teknologi, som er viktig for dagens gamere. Mac kommer med gode skjermer, og blir derfor ofte brukt til bilde- og videoredigering.
Utover god skjermoppløsning har også de kraftige Apple-maskinene kapasitet til å kjøre tunge programmer, som kreves når man driver med bilde- og særlig videoredigering.
Så du denne? Slik overlever du i et bråkete kontorlandskap
Unike funksjoner
Da de nye MacBook Pro-maskinene ble lansert for kort tid siden, viste Apple frem noe vi ikke har sett tidligere, nemlig en smart og interaktiv skjerm som erstattet den øverste raden av tastaturet, en såkalt «touch bar». Men det er slett ikke bare Apple som har unike funksjoner.
– Mange PC-er i «high end»-markedet faller inn under det vi kaller «2in1»-PC-er. Dette vil si at PC-en både kan brukes som PC og tablet, og de blir blant annet levert med touchskjerm.
Virus på Mac, myte eller ikke?
Helt siden internetts spede begynnelse har vi fryktet å få PC-en infisert av virus (milevis fra sannheten er det i alle fall ikke) – og helt siden Apples maskiner begynte å bli populære, har vi hørt at det er «umulig» å få virus på Mac.
Bli mer effektiv: Disse hurtigtastene bør du kunne i Windows
– Mac kan også få virus, men det er langt mindre utbredt. Jeg har personlig aldri opplevd det, og har kjørt i årevis uten anti-virus-programmer. Men anti-virus for Mac er blitt både billig og bra de siste årene, sier Apple-bloggeren.
AnnonseKomplett Club
Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.