Søndag er det farsdag, og dermed tid for å gi en liten oppmerksomhet til noen av de viktigste mennene i våre liv. Mens noen velger å skjemme bort far med frokost på sengen, er det heller ikke uvanlig å gi en gave.

Sokker, slips og skjorter er klassikere. Men er det egentlig det de ønsker seg?

– Om du vil kjøpe gave til en pappa så foreslår jeg glatt å hoppe over slips, billige parfymer og klær, sier Ole Morten Knudsen, som står bak pappabloggen «Superpapsen».

Hjemme hos Knudsen pleier de å droppe farsdagsfeiringen, men superpappaen, som er pappa til Ellie (2) og Thelma (5), har likevel flere gaveforslag på lur. For eksempel en deilig frokost, et byggesett som aktiviserer både voksne og barn, eller en drone som far kan leke med.

Les også: Slik tar du fine bilder av barna

– Det er noe han helt sikkert har veldig lyst på, men ikke har tatt seg råd til å kjøpe.

Smart har funnet frem ni harde gaver til pappaer med interesse for teknologi:

DAB-adapter til bilen

ENKEL Å MONTERE: DAB-adapteret fra Tiny kan man montere i bilen selv, og da trenger man ikke bytte ut hele bilstereoen. Foto: Produsenten

I løpet av neste år skal FM-nettet slukkes, og ifølge Digitalradio Norge er FM-radio fremdeles dominerende i norske biler. Bare 29 prosent av den norske bilparken har DAB-radio, noe som betyr at det i 2017 vil bli dørgende stille i mange biler – om man ikke bytter ut bilradioen eller installerer et adapter.

Et adapter høres kanskje ikke fryktelig spennende ut, men pappa vil garantert takke deg når FM-nettet ikke er oppe lenger!

Les mer: Slik blir du påvirket av overgangen til DAB-radio

Det finnes mange typer adaptere, men Tiny C6 er en variant som man enkelt kan installere selv ­– og det ble dessuten nettopp kåret til «årets DAB-produkt 2016» av Elektronikkbransjen.

Tiny Audio C6 DAB+ adapter, 1290 kroner. Du kan kjøpe det her.

Nødlader

BATTERI I BACKUP: En nødlader er fin å ha på lur, så slipper man å gå tom for batteri på for eksempel telefonen. Foto: Produsenten

Det er ikke alltid man har tilgang til et stikkontakt, og da er det kjekt å ha en nødlader – eller en såkalt «powerbank» – på lur.

Nødlader er noe som mest sannsynlig vil være til nytte for hele familien, og ikke bare far. Men er far av den praktiske typen er dette en gave som er midt i blinken.

Les også: Lad telefonen raskere med disse triksene

Sjekk hvor mange milliamperetimer (mAh) nødladeren har, slik at du er sikker på at du kjøper en variant som ikke må lades opp hele tiden. En «powerbank» med 6600 mAH kan eksempelvis lade opp en smarttelefon omtrent fire ganger.

iiglo Travel Powerbank 6600mAh, 399 kroner. Du kan kjøpe den her.

Minidrone

LEKE TIL FAR: Den lille dronen fra Hubsan kan ta bilder og video fra oven. Foto: Produsenten

Farsdagsgaver trenger ikke nødvendigvis være praktiske eller fornuftige. Kanskje er det et eget leketøy far vil bli mest glad for, og da er en drone en ypperlig gave å gi.

Droner kan du finne i de fleste prisklasser, men om det er en fare for at barna også vil teste ut det nye leketøyet, så er det kanskje lurt å ikke velge den aller dyreste.

Minidronen fra Hubsan koster under 1000-lappen, men kan likevel filme og ta bilder fra luften.

Apropos drone: Sjekk denne selfiedronen

Hubsan X4 107C+, 895 kroner. Du kan kjøpe den her.

Aktivitetsarmbånd

SMART GAVE: Fitbit Charge 2 måler puls og hvor mye man beveger seg. Foto: Produsenten

Er far en sporty type og samtidig interessert i teknologi, vil et aktivitetsarmbånd være en fin farsdagsgave. Er hensikten derimot å få pappa ut av sofaen, er kanskje ikke nettopp denne søndagen den beste anledningen (uansett hvor gode dine intensjoner er).

Fitbit Charge 2 har fått gode skussmål i flere anmeldelser, og ble blant annet kåret til «årets smartprodukt 2016».

Sjekk også: Kom i form med disse treningsappene

Fitbit Charge 2, 1590 kroner. Du kan kjøpe den her.

Mobilfeste til bil

MOBIL SOM GPS: Med et mobilfeste i bilen, kan man bruke telefonen til å fortelle veien. Foto: Produsenten

Selv om mange har GPS installert i bilen, er det også mange som bruker mobilen til å navigere i trafikken. Med et mobilfeste i bilen er man sikker på at mobilen ikke faller mellom setene, og man trenger ikke en kartleser i passasjersetet.

Sjekk også: Så mye har mobiltelefonene forandret seg

Bruker pappa iPhone kan du dessuten sende et gavekort via iTunes, slik at han kan laste ned en av GPS-appene som koster penger, slik som for eksempel TomTom Go Mobile-applikasjonen.

Belkin Universal Window Mount, 299 kroner. Du kan kjøpe den her.

Èn fjernkontroll «to rule them all»

LUR DINGS: Fjernkontrollen fra Logitech sender signaler via IR, Wi-Fi eller blåtann, så man trenger ikke engang peke kontrollen mot TV-en. Foto: Produsenten

Har du en far som irriterer seg over at TV-en må ha en fjernkontroll, TV-boksen en annen og surroundanlegget en tredje? Da vil han nok bli glad for en universalfjernkontroll som kan styre alt.

En god fjernkontroll koster litt, så det kan være greit å alliere seg med andre søsken (om man ikke er i det virkelig gavmilde hjørnet).

Les mer: Disse Netflix-triksene bør du kunne

En av fjernkontrollene som gjør jobben er Harmony Elite fra Logitech, som kan styre 15 enheter og som også gjør smarttelefonen din til en universalfjernkontroll. Perfekt om mamma skulle ha rotet vekk fjernkontrollen mellom sofaputene, eller om den plutselig går tom for strøm.

Logitech Harmony Elite m/HUB, 3249 kroner. Du kan kjøpe den her.

Smart værstasjon

STILIG VÆRSTASJON: Værsystemet fra Netatmo kan utvides med flere enheter, slik at man også kan måle vind og regn. Foto: Produsenten

Alle er kanskje ikke opptatt av været, men med en skikkelig smart værstasjon kan nesten hvem som helst bli fascinert.

Med værstasjonen fra Netatmo følger to sensorer, én til å ha inne og én til å ha ute – og systemet kan utvides med flere moduler.

Så du denne? PlayStation VR kåret til årets julegave

Været kan man selvsagt overvåke, spå og analysere i den medfølgende applikasjonen.

Blir far bitt av værbasillen kan man følge opp med å gi en vindmåler, regnmåler eller flere sensorer til jul. Ganske smart!

Netatmo Urban Weather Station, 1298 kroner. Du kan kjøpe den her.

Ebok eller lydbok

ELEKTRONISK BOK: Med Kindle kan man laste ned bøker direkte til ebokleseren. Foto: Produsenten

Det er alltid hyggelig å gi bøker i gave – og om pappa er en lesehest kan digitale bøker være en topp farsdagsgave.

Ebokleseren Kindle er en favoritt blant mange, siden skjermen er behagelig å lese på og fungerer godt både i mørke og i sterkt dagslys.

Om man foretrekker å lese bøker på engelsk er nedlastningen svært intuitiv. Det er mulig å laste ned norske bøker også, men da er prosessen litt mer avansert (men da kan du sikkert hjelpe).

Lydbokabonnementet fra Storytel gir pappa et digert bibliotek å velge fra, med både norske og engelske titler. Med abonnementet kan man høre på så mange bøker man bare vil, og man kan også veksle mellom lytting og lesning på telefon eller nettbrett.

Amazon Kindle Paperwhite 2015 Wifi, 1390 kroner. Du kan kjøpe det her. Gavekort hos Storytel kan bestilles her, én måned koster 169 kroner og tre måneder koster 507 kroner.

Gjør pappas TV smartere

STRØMME-DINGSER: Chromecast (t.v.) og Apple TV gjør hvilken som helst TV smart. Foto: Produsentene

Også pappaer kan sette pris på en Netflix-kveld, men det er ikke sikkert at han har en smart-TV i stua. Med en enkel liten dings som Chromecast eller en Apple TV-boks blir imidlertid TV-en plutselig mye smartere.

Les også: Bli en mester på Apple TV med disse triksene

Med Chromecast kan man speile vinduer i nettleseren, slik at man kan strømme innhold fra PC-en, og med Apple TV kan man laste ned strømme-apper som Netflix, HBO og YouTube.

Chromecast, 279 kroner. Du kan kjøpe den her. Apple TV 4. Gen 32GB, 1475 kroner. Du kan kjøpe den her.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.