– Det beste tipset jeg kan gi er å prøve hodetelefonene på og gjerne høre på noen sanger du kjenner godt. Da finner du både ut hvordan hodetelefonene låter og om konstruksjonen passer til ørene og til hodet ditt. Selv om du ikke synes du har peiling på lyd, klarer du å høre om lyden er slik du liker den, og kjenne om hodetelefonene er behagelige å ha på. Vi er alle forskjellige, sier lydekspert Thomas Alf Holmemo. 

Nye MacBook Pro-maskiner: Slik velger du riktig

Holmemo er daglig leder og lyddesigner i lydstudioet Plosiv og er utdannet ved Nordisk Institutt for Scene og Studio med spesialisering i lyd til bilde. 

LYDEKSPERTEN: Thomas Alf Holmemo har lang erfaring med lyd. Foto: Privat

Ikke laget for musikk

Selv om mange velger å bare bruke hodetelefonene som følger med telefonen, anbefaler Holmemo at man tenker over hva man faktisk skal bruke hodetelefonene til. Skal de brukes til å bare lytte til musikk frem og tilbake til jobb, på trening eller til gaming? Dette har nemlig betydning for om du trenger god støydemping, eller hvilken form hodetelefonene skal ha.

Tips: Slik blir du kvitt iOS 10-problemene

– Hodetelefonene, eller proppene, som følger med mobilen er alltid noe rask. De er laget for telefonsamtaler, ikke for musikk. Hvis du skal bruke mobilen som musikkspiller, bør du bruke litt ekstra penger på bedre hodetelefoner, sier Holmemo.

Tre valg: «In-ear», «on-ear», «around-ear»

Han forteller at man skiller hodetelefoner inn i tre kategorier. Sammen med Smart har han satt opp både fordeler og ulemper for deg som er usikker på hva du skal velge:

Se også: In-ear øreplugger hos Komplett

PROPPER: Finnes i alle type former og farger.  Foto: Shutterstock

Ørepropper (in-ear) er kanskje den type hodetelefoner som flesteparten av oss benytter, og følger gjerne med når du kjøper en ny telefon. Disse kan passe godt til trening eller hvis du bare skal lytte til musikk på vei til jobb. Men investerer du noen ekstra kroner kan kvaliteten økes betraktelig, og du vil kunne få en helt ny musikkopplevelse. Det er også mulighet for å kjøpe propper som er formet etter øret ditt, men da må du gjerne ut med noen tusenlapper ekstra.

Les også: Treningsappene du bør laste ned

Fordel: – Disse er enkle å ta med seg og tar liten plass. I tillegg kan de dempe mye av lyden rundt deg, forklarer Holmemo.

Ulempe: – De har ikke plass nok til skikkelig basselement og har derfor ofte dårlig bassgjengivelse. Her kan også lydgjengivelsen variere avhengig av hvordan du plasserer pluggene i ørene, samtidig som de kan være ubehagelig å bruke siden de må presses inn i ørene. 

ØREHØYTALLERE: Disse er designet for å ligge lett på øret.  Foto: Shutterstock

Ørehøyttalere (on-ear) ligger på ytterøret og er designet for å ikke presse for hardt på øret. De kan derfor oppleves mer komfortable enn vanlige ørepropper. Ørehøytallere har vanligvis øreputer som ikke dekker hele øret og er litt mindre enn øreklokker.

Fordel: – Lukker omverdenen ute slik at du hører musikken bedre, og slipper å spille ekstra høyt for å overdøve annen lyd.

Ulempe: – Noen, inkludert meg, blir fort slitne av at hodetelefonene klemmer på ørene, sier lydeksperten.

Les også: Ørehøyttalere fra Komplett

ØREKLOKKER: Dekker rundt hele øret og er mer behagelig i lengden. Foto: Shutterstock

Med en større overflate dekker øreklokker (around-ear) rundt hele øret. Det gjør at trykket på selve øret reduseres og er mer behagelig å ha på seg over lengre tid. Lydkvaliteten på disse høretelefonene er gjerne høy, men som de fleste andre ting varierer dette selvfølgelig avhengig av både pris og merke. Øreklokker kan også være veldig gode til å stenge ute bakgrunnsstøy.

Se også: Bose hodetelefoner hos Komplett

Fordel: – Disse klemmer ikke på øret og har plass til store elementer som gir bedre bassgjengivelse, påpeker Holmemo.

Ulempe: – De tar stor plass og kan være tyngre å drive fra mobiltelefon enn mindre hodetelefoner. 

Farsdag: Ni gavetips til teknologiinteresserte pappaer

Sjekk støyreduksjonen

Når du skal velge hodetelefoner er det også viktig å tenke på om de er gode til å redusere og isolere bakgrunnsstøy. 

– Jo bedre hodetelefonene er til å redusere bakgrunnsstøy, jo bedre er det for hørselen din. Da trenger du ikke å skru opp volumet på maks for å høre musikken. Det har ikke så mye å si om du velger øreklokker eller plugger, det viktigste er at de er gode til å fjerne og isolere unødvendige bakgrunnsstøy, sier Holmemo. 

I følge forskning.dk kan man jobbe på en arbeidsplass med 85 desibel i åtte timer, uten at det påvirker hørselen på lang sikt. Hodetelefoner som spiller høy musikk har til sammenligning rundt 110 desibel. I alle de tre kategoriene over hodetelefoner finnes det egne modeller som er lagd spesielt for å aktivt redusere og isolere bakgrunnsstøy.  

Med eller uten ledning?

I en stadig mer trådløs teknologiverden er det mange som ønsker å droppe ledningen også på hodetelefonene. Ikke minst nå som iPhone har fjernet hodetelefoninngangen på sin siste modell. De siste årene har teknologien for trådløse hodetelefoner forbedret seg betraktelig, takket være den nye A2DP-teknologien, som er den nye standarden for trådløs lyd.

BORTE: Apple har droppet hodetelefoninngangen på sin siste modell av iPhone. Det vil kanskje gjøre at flere velger trådløse hodetelefoner. Foto: Shutterstock

Se her: Trådløse ørepropper 

– Bluetooth-standarden har blitt bedre de siste årene, men har fremdeles ikke like god lydkvalitet som å bruke fysisk kabel. Likevel er det bra nok for de fleste til musikklytting til og fra jobb. Hvis du sitter på bussen og hører på musikk, vil uansett bakgrunnsstøyen fra omgivelsene skjule mesteparten av detaljene du går glipp av på grunn av den trådløse overføringen, sier lyddesigner Marius Ytterdal som også jobber i Plosiv.

Apple-eksperten: 11 skjulte iPhone-triks du neppe vet om

Ytterdal mener det er viktig å sjekke batterikapasiteten, hvis du ønsker å gå for et trådløst alternativ. Her kan det være store forskjeller på de ulike merkene.

– For trådløse hodetelefoner gjelder de samme tipsene som for vanlige hodetelefoner, men siden alle trenger strøm bør man sjekke hva slags batteriløsning de har. Er den oppladbar eller bruker den vanlige batterier og hvor lang batteritid får du, sier Ytterdal.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.