Du har sikkert hørt om trojanske hester, virus og ormer. Ifølge seniorkonsulent Rune Marius Rokke i informasjonssikkerhetsselskapet Fence AS er det såkalte kryptovirus, og særlig varianten «locky», som er spesielt utbredt i dag.

– Dette er en form for ondsinnet kode som krypterer utvalgte filer som brukeren har tilgang til, for senere å presse brukeren eller selskapet for penger for å få tilgang til disse filene igjen, sier Rokke til Smart.

Enkelt fortalt låser viruset brukerens filer, slik at brukeren ikke kan åpne eller se dem lenger. Ofte får man en tidsfrist å forholde seg til, og om et visst beløp ikke betales innen fristen vil filene forbli kryptert.

Les også: Slik får du orden i e-postkaoset

– I hovedsak infiseres klienter via zip-vedlegg, ofte skjult som en type invoice eller fakturainformasjon. Vedlegget åpnes av brukeren og maskinen infiseres. I tillegg til dette benyttes lenker til ondsinnede web-sider.

De ondsinnede nettsidene, som for eksempel kan ligge bak «pop-up»-annonser, angriper brukerens datamaskin ved å utnytte svakheter hos brukeren og på klienten, slik som manglende sikkerhetsoppdateringer, forklarer sikkerhetseksperten.

EKSPERT PÅ DATASIKKERHET: Rune Marius Rokke i selskapet Fence AS er godt kjent med hvilke virusangrep som er mest vanlig, og hvordan man hindrer å få dataen infisert av virus. Foto: Privat

E-post-lesing er den største trusselen

Av alt vi gjør på datamaskinen, er det ifølge Rokke noe så hverdagslig som å lese e-post som utgjør den aller største trusselen.

– Det er ekstremt mange eksempler på forfalskning av avsender, infiserte vedlegg og lenker til nettsteder som tar over kontrollen av maskinen din.

En rekke norske banker og offentlige tjenester har ved flere anledninger advart mot falske e-poster som er sendt ut fra e-postadresser som likner på deres adresser. Nylig advarte Telenor mot svindel-e-post i en pressemelding.

Sett denne? Disse hurtigtastene bør du kunne i Windows

SØPPELPOST: Mange e-poster sorteres automatisk vekk fra innboksen, men det kan likevel dukke opp e-poster med virus. Foto: Shutterstock

Det er også et problem at mange av oss er blitt avhengige av å til stadighet være tilkoblet trådløse nett.

– Ved å logge seg på åpne trådløse nettverk øker man risikoen for å bli avlyttet, infisert og tappet for informasjon. Selv om dette er en svært reell trussel er den langt mindre utstrakt enn trusselen vi har over internett med e-post og ondsinnede nettsider.

Hvor godt sikret er man om man bruker antivirusprogrammer?

– Kvaliteten på antivirusprogrammene varierer, så hvor sikker man er vil være varierende. Vi anbefaler at man ser til uavhengige tester for å se hvilke program som scorer godt, og da spesielt med tanke på nye og ukjente trusler.

Les mer: Slik sikrer du brukerkontoene dine fra å bli hacket

Virus kan forårsake ekstrem skade

For privatpersoner kan et virusangrep i verste fall føre til at sensitive personopplysninger eller annen sensitiv informasjon kommer på avveie, og for større organisasjoner og selskaper kan utfallet være fatalt.

– Tap av informasjon kan også være blant det verste som kan skje, ved at man for eksempel mister bilder og viktige dokumenter, forklarer Rokke, og legger til:

– For samfunnet og virksomheter har man andre skumle scenarier, som går på tap av kontroll over kritisk infrastruktur, strøm, vann eller finans. Her kan virus forårsake ekstrem skade – og kanskje ta liv.

Et relativt ferskt eksempel er at amerikanske myndigheter gikk ut og anklaget russiske hackere for å ha tuklet med den amerikanske valgkampanjen, ifølge blant annet Reuters.

Sjekk også: De viktigste forskjellene mellom PC og Mac

Alt er ikke realistisk: Tenk over hva som lønner seg for angriperen

Selv om utfallene av virusangrep kan være fatale, er det flere ting folk frykter som sjelden skjer, ifølge eksperten.

– Et scenario som ofte har blitt brukt som skrekkeksempel er infeksjon av biler, og at en tredjepart kan ta kontroll over bremser og fart. Her synes jeg det er nødvendig å tenke over hva en eventuell angriper skal vinne på å krasje bilen. Jeg ser ikke helt målet for dette, selv om det mest sannsynlig vil være mulig.

Et annet skrekkeksempel er at alle filer på en PC blir slettet og at PC-en blir ødelagt.

– Det finnes eksempler på nettopp dette, men det finnes ofte ikke noen motivasjon som gjør at denne type angrep blir sett i særlig grad. Som regel ønsker angriperen å tjene penger, stjele informasjon eller spionere. Da har det som oftest liten hensikt å ødelegge maskinen.

Sjekk også: Derfor bør du unngå åpne wi-fi-nettverk

Slik sikrer du deg mot virusangrep

Ifølge Rokke bør alle ha et bevisst forhold til sikkerhet på PC-en sin. Det er helt nødvendig for å unngå å bli utsatt for virusangrep.

Her er sikkerhetsekspertens råd for å sikre seg mot å få PC-en infisert av virus:

• Vær kritisk og bruk hodet. Vurder e-poster og annen kontakt nøye. Sjekk med avsender om du føler deg usikker.

• Vurder hvilke trådløse nettverk du kobler deg opp til og hvilke oppgaver man føler seg komfortabel med å utføre på et offentlig nettverk.

• Tenk også over hvilke nettsider du besøker. Vurder legitimitet, behov for besøk og hvordan du har blitt gjort oppmerksom på nettsiden.

• Benytt nyere versjoner av operativsystemet. Gjerne siste versjon, slik som Windows 10.

• Bruk et godt antivirusverktøy med automatisk oppdatering.

• Installer sikkerhetsoppdatering for operativsystemet og tredjeparts applikasjoner.

• Benytt «whitelisting», som for eksempel kan gjøres i antivirusprogrammet eller operativsystemet. Dette blokkerer alle ukjente koder fra å kjøre på maskinen.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.