Vi har vel alle vært i denne situasjonen minst én gang: Etter å ha lett i alle lommer, mellom sofaputene, under hvert eneste møbel, så er du i ferd med å gi opp. Telefonen er vekk!

I de aller fleste tilfeller ligger den trygt på et lurt (eller ikke så lurt) sted. Noen kan selvsagt ringe deg for å høre om mobilen er i nærheten, men det hjelper lite om du har skrudd av både lyd og vibrering.

Les også: Kom i form med disse treningsappene

Ring telefonen – selv om den er skrudd på lydløs

Har du en Apple-, Android- eller Windows-telefon kan du raskt lokalisere den – så lenge du har aktivert tjenesten som gjør at telefonen sender informasjon om hvor den er posisjonert.

Apple-blogger Daniel Rosenquist og Android-ekspert Oskar Gårdsrud Paulsrud kan begge skrive under på at sporingen av telefonen ofte er ganske presis.

EKSPERTER: Daniel Rosenquist (t.v.) vet mer om Apple-produkter enn de fleste, og Android-ekspert Oskar Gårdsrud Pausrud har skrevet om Android-produkter på nettsiden Droidnytt helt siden 2010. Foto: Privat/Droidnytt

– En gang brukte jeg tjenesten for å finne ut om jeg hadde lagt igjen mobilen i bilen, og fikk et veldig nøyaktig svar, sier Rosenquist, som står bak Apple-bloggen «Det store eplet».

Les også: Seks Snapchat-triks for viderekomne

Tjenesten han snakker om er selvsagt «Finn iPhone», som de fleste Apple-brukere nok kjenner til. For Android-brukere er det den innebygde applikasjonen «Android enhetsbehandling» som kan være redningen om mobilen har forduftet ­­– eventuelt «Finn enheten min» for Samsung eller «My Xperia» for Sony.

AKTIVER SPORING: De fleste smarttelefoner har applikasjoner som sender signaler om hvor de befinner seg. Her er eksempler på hvordan det kan se ut når man sporer telefonen i «Android Enhetsbehandling» (t.v.) og «Finn iPhone». Foto: Skjermdump LG Nexus/iPhone

– GPS-en er nøyaktig innenfor omtrent 20 meter, selv om det kommer an på dekningen der du er, sier Paulsrud, som driver Android-nettsiden Droidnytt, og legger til:

– Du kan også finne telefonen hvis du har lånt den bort til treåringen og hun har klart å gjemme telefonen under sofaen. Det kan du ved å ringe telefonen via applikasjonen. Da ringer det med full lyd, uansett om du har skrudd telefonen på «ikke forstyrr» eller kun vibrasjon.

Sjekk også: Derfor blir chatte-appene så viktige i ditt liv

Slik sporer du og ringer telefonen – steg for steg:

iPhone: For å «ringe» en iOS-enhet logger du inn med Apple-ID i iCloud i nettleseren eller på en annen enhet, og trykker på «Finn iPhone». Da vil du få opp et kart og en prikk som viser hvor telefonen er. Er prikken grønn betyr det at telefonen er online, mens grå betyr at den er avkoblet. Trykk på (i) og «Spill av lyd», om du ser at telefonen er like i nærheten av deg.

Android: For Android-enheter logger du inn med Google-kontoen din på denne nettsiden, og finner telefonen og ringer den på omtrent samme vis som i iCloud.

Samsung: Det samme gjelder for Samsung-telefoner, men da logger du inn med Google- eller Samsung-kontoen din her.

Windows Phone: For å lokalisere Windows-telefoner logger du inn med Microsoft-kontoen din her.

Så du denne? En måned med iPhone 7: Her er dommen

RING ENHETEN: Om du ikke kan finne mobilen kan du logge inn på tjenestene i nettleseren, slik at du kan ringe til telefonen din – selv om lyden er skrudd av. Foto: Skjermdump Google

Er ikke telefonen der den burde være? Sperr den!

Om den digitale leteaksjonen avslører at telefonen slett ikke er i nærheten av deg, må du likevel ikke miste motet. Telefonen får du kanskje ikke tilbake igjen, men det betyr ikke at dataene dine er forsvunnet for alltid.

Har du sikkerhetskopiert telefonen din, for eksempel gjennom iCloud, kan du enkelt sette opp en ny enhet og laste ned alle filene du har sikkerhetskopiert.

Les også: Lad telefonen raskere med disse ekspertrådene

Det er imidlertid ikke det første du bør bekymre deg for. Først av alt bør du sperre telefonen.

– Skulle telefonen bli stjålet kan du logge på og velge at all dataen din skal slettes neste gang telefonen skrus på, forklarer Apple-eksperten.

SLETT DATA: Om noen har stjålet telefonen din kan du velge å slette alle data fra nettleseren. Er mobilen skrudd av vil dataene bli slettet med en gang den skrus på. Foto: Skjermdump iCloud

Det samme gjelder ifølge Paulsrud også for de andre produsentene.

– Låser du den kan du også sette en melding på skjermen, slik at hvis noen finner telefonen kan de kontakte deg, forklarer han.

Ifølge de to ekspertene er det viktig å være bevisst på sikkerheten hele tiden, og ikke bare når telefonen først er på avveie.

Stor oversikt: Her er appene for mobil betaling

– Personlig har jeg i tillegg til å ha aktivert «Device manager», kryptert telefonen, samt at jeg bruker to-stegs-verifikasjon på Google-kontoen min. Det høres kanskje litt paranoid ut, men man har hele livet sitt på telefonen, og ID-tyveri er veldig enkelt om noen får tilgang på telefonen, sier Paulsrud.

– «Finn iPhone» er en genial tjeneste, men som med alle sikkerhetsløsninger krever den at du er proaktiv. Det er jo også for sent å ta back-up av bildene dine ETTER at telefonen er borte. Når du skrur på en iPhone for første gang må du velge om du vil slå på «Finn iPhone» eller ikke – og jeg kan ikke finne mange gode grunner til å ikke slå det på, sier Rosenquist.

Er du usikker på om du har aktivert tjenesten kan du sjekke det på denne måten:

iPhone: Innstillinger > aktiver «Finn iPhone»

Android: Innstillinger > aktiver «Finn denne enheten fra en ekstern posisjon» og «tillat ekstern låsing og tømming»

Windows Phone: Innstillinger >  Finn mobilen og merk av for «lagre telefonposisjonen av og til og før batteriet er tomt, slik at det blir enklere å finne den»

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.