Stadig flere får øynene opp for droner. Mens noen konkurrerer i «luftens Formel-1», er det mange som bare leker seg med droner på hobbybasis. Uansett skala, er det strenge krav til flyging i norsk luftrom, og det er ikke alle som er klar over hvilke regler som gjelder for droner. På nettsiden Dronelek.no har Luftfartstilsynet samlet all nødvendig informasjon og forklart reglene for droneflyging på en lettfattelig måte. 

– Det er opp til hobbydroneføreren selv å sette seg inn i regelverket. Droneføreren har selv ansvaret for skader på personer og eiendeler, sier kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, Frank Gøran Nordheim, til Smart.

Les også: Nå spiller «alle» Fortnite – slik kan også du komme i gang

– Vi er bekymret for sikkerheten. Vi ser allerede brudd på reglene. Over halvparten av klagene vi fikk inn i fjor gikk på flygninger over og i nærheten av mennesker. Slik ulovlig flyging kan være farlig. Vi har heldigvis ikke hatt noen alvorlige ulykker ennå, men i verste fall kan noen bli alvorlig skadet eller dø av det, sier Nordheim.

I tillegg til nettsiden har Luftfartstilsynet laget en illustrasjon som viser fem hovedregler. Disse reglene følger ofte med i esken når du kjøper en ny drone. Hvis du er nysgjerrig på droneflyging, kan det være greit å sette seg inn i reglene allerede før du har esken i hendene.

Sjekk også: Norsk drone-racer konkurrerer i verdenseliten

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Frank Gøran Nordheim i Luftfartstilsynet informerer om hvilke regler du må følge når du skal fly med drone. Foto: Luftfartstilsynet

Her er de fem hovedreglene for droneflyging:

1. Du skal alltid kunne se dronen og fly den på en hensynsfull måte. Aldri fly i nærheten av ulykkessteder.

2. Ikke fly nærmere enn fem kilometer fra lufthavner med mindre annet er avtalt.

Illustrasjon: Luftfartstilsynet

3. Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken.

Illustrasjon: Luftfartstilsynet

4. Ikke fly over festivaler, militære områder eller sportsarrangementer. Hold en avstand på 150 meter. 

Illustrasjon: Luftfartstilsynet

5. Ta hensyn til andres privatliv. Husk reglene for bruk av foto og video av andre personer.

Illustrasjon: Luftfartstilsynet

Ønsker du å bruke drone til å ta bilder eller filme, må du huske på å få samtykke av de som er berørt. Sammen med Datatilsynet har Luftfartstilsynet utarbeidet en veiledningsguide. Den finner du her.

Ekspertens anbefalte droner

Er du en av dem som sitter på gjerdet, og lurer på om du skal starte med en ny hobby? Da er du absolutt ikke alene. Så snart våren kommer, blomstrer også interessen for de flyvende dingsene. Espen Silseth, som er produktansvarlig for droner i Komplett, har plukket ut et knippe produkter i ulike prisklasser. 

Les også: Så enkelt får du DAB i bilen – og styrer alt med mobilen

Den rimeligste dronen, Ryze Tello, passer midt i blinken for deg som ønsker å begynne med droneflyging. Med 13 minutter flytid og HD-kvalitet kan du ha mye moro, uten at du må vrenge lommeboka helt. Ønsker du lengre flytid og film med 4K-kvalitet, kan de andre dronene være gode alternativer for deg:

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.